UA / RU
Підтримати ZN.ua

Біля берегів Криму завершили попереднє обстеження підводного човна, який доручив підняти Янукович

Фахівці точно визначили місцезнаходження субмарини на дні, оцінили її стан, дослідили дно на предмет бомб і перешкод, які можуть завадити роботі водолазів.

Українські та російські судна біля берегів Криму завершили первинне обстеження загиблого в роки війни радянського підводного човна "Щ-216", встановивши точне місце розташування на дні.

Про це повідомив в.о. начальника відділу інформаційного забезпечення Чорноморського флоту РФ Микола Воскресенський.

"Три російські судна - "Селігер", "ГС-86" та водолазне судно "ВМ-54", спільно з суднами Центру пошукових та аварійно-рятувальних робіт Військово-морських сил України точно визначили місцезнаходження субмарини на дні, оцінили її стан, дослідили дно на предмет наявності вибухонебезпечних предметів та перешкод, які можуть завадити роботі водолазів", - повідомив Воскресенський.

- Янукович доручив Азарову підняти з дна моря підводний човен

Російськими фахівцями для обстеження субмарини використовувалися багатопроменеві локатори, телекерований безлюдний підводний апарат "Обзор", автономний безлюдний підводний апарат "Гавія".

Під час робіт попередньо встановлено, що човен лежить з нахилом 12 градусів на правий борт, а його корпус на 80% вкрито рибальськими сітками. Вибухонебезпечних предметів на дні не виявлено.

"Щ-216" має значні пошкодження у районі першого і другого відсіків, ходова рубка просіла до носового знаряддя, бортовий номер не проглядається. Носове знаряддя зірвано з кріплень і знаходиться біля правого борту човна. У кормі більше ніж на 5 метрів відсутній легкий корпус. Горизонтальне кермо повернуто вправо, а кормові вертикальні керма закладено на спливання.

Очікується, що з урахуванням отриманої попередньої інформації Чорноморський флот і ВМС України продовжать роботу на місці загибелі "Щ-216" не раніше середини вересня. Планується, що в цей період на затонулій субмарині будуть працювати водолази.

Як повідомлялося, дизель-електричний підводний човен "Щ-216" (проекту "Щука") було побудовано у 1940 році. Він входив до складу Чорноморського флоту СРСР. Брав участь у бойових операціях, затонув у 1944 році. Судячи з усього, був потоплений в результаті вибуху глибинної бомби. Все 47 членів екіпажу загинули. За попередніми даними цей підводний човен - один з 16-ти "Щук", які зникли безвісти на Чорному морі в період з 1941-го по 1944-й рік.

Човен було знайдено у липні цього року біля мису Тарханкут на західній частині Кримського півострова на глибині 52 м водолазами Чорноморського центру підводних досліджень.

Відомо, що крім пошкодженого бомбою відсіку, в інших шести, герметично закритих один від одного, води немає і досі все так, як було у момент загибелі корабля, включаючи останки членів екіпажу, їхні особисті речі та документи.

Очікується, що підняти підводний човен можна буде у березні наступного року.

Нагадаємо, доручення підняти підводний човен дав президент України Віктор Янукович. Планується, що екіпаж субмарини буде перепоховано, а на її базі буде створено музей. Ці заходи проводяться в рамках відзначення 70-річчя визволення України від фашистських загарбників і 70-річчя перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років. !zn

Читайте також:

Туристам у Криму покажуть затоплене античне місто

Росія утилізує два найбільші у світі атомні підводні човни

Україна просить у Росії причал для свого єдиного підводного човна

Єдиний підводний човен України вперше занурився на глибину 14 метрів