UA / RU
Підтримати ZN.ua

Більшість українців згодні на підвищення тарифів на електроенергію, аби забезпечити ремонт зруйнованої інфраструктури – опитування

Серед них є й ті, що вважають за необхідне підвищити ціни всім споживачам.

Більшість українців з розумінням ставляться до підвищення тарифів на електроенергію, аби забезпечити ремонт зруйнованих росіянами об’єктів інфраструктури. Зокрема, таких громадян виявилося 55%, йдеться в результатах опитування, проведеного Соціологічною групою «Рейтинг».

Зокрема, на думку 45%, для забезпечення ремонту тарифи на електроенергію можуть підвищити з урахуванням матеріального статку та обсягів споживання домогосподарства. Ще 10 % респондентів переконані, що ціни на електрику варто підвищити всім споживачам. Натомість 40% громадян впевнені, що підвищувати тарифи не потрібно, навіть якщо ситуація з електропостачанням стане гіршою.

Також 67% респондентів згодні з думкою, що у разі підвищення тарифів незахищені верстви населення повинні отримати допомогу від держави. Не погоджуються з таким твердженням 26% опитаних. 

При цьому 70% опитаних вважають, що торішнє підвищення тарифу дало змогу відновити на належному рівні пошкоджені об'єкти енергетичної інфраструктури.

На запитання про те, чи було відновлено потужності протягом минулого року, 59% відповіли, що інфраструктуру було відновлено на достатньому рівні, 11% - що відновлено повністю, 15% - що відновлено на недостатньому рівні, 2% - що не було відновлено взагалі.

Для 54% респондентів ситуація з безперервним електрозабезпеченням є швидше хорошою, тобто світло не вимикають. Ще 41% зауважив, що електроенергію вимикають зрідка. Про погану ситуацію з забезпеченням світла сказали 4% опитаних.

Для двох третин українців стабільне забезпечення електроенергією є важливим, але вони можуть терпіти короткочасні перебої. Надзвичайно важливим стабільне енергозабезпечення є для 27% українців. І лише для 7% воно не є важливим і такі респонденти готові терпіти довготривалі перебої зі світлом.

Читайте також: Уряд визначився з цінами на газ і електроенергію для населення: які тарифи “заморожено”

Дослідження провели 6-8 травня 2024 року. Опитували громадян віком від 18 років по всій Україні, крім окупованих територій та тих, де на момент дослідження не було мобільного зв’язку. Результати зважені з використанням актуальних даних Державної служби статистики України.  Вибірка репрезентативна за віком, статтю і типом поселення. Загалом опитали 1200 респондентів методом CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing — телефонні інтерв’ю з використанням комп’ютера). На основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Помилка репрезентативності дослідження з довірчою імовірністю 0,95: не більше 2,8 %.

Повідомлялося, що Кабінет міністрів України розглядає можливість підвищити тариф на електроенергію, оскільки є гостра потреба у коштах для наступного опалювального сезону. Таке рішення ще не ухвалене. Однак не виключено, що уряду доведеться таки підняти ціни, щоб мати кошти для підготовки до наступного опалювального сезону.