UA / RU
Підтримати ZN.ua

Більшість українців вважають збройний конфлікт в Донбасі російсько-українським - опитування

При цьому 24,6% упевнені, що війна на Сході - це внутрішній український конфлікт.

Більшість українських громадян вважають збройний конфлікт в Донбасі російсько-українським, а не внутрішнім, за допомогою якого РФ хоче отримати контроль над всією територією України. Всього таких українців 64,6%, говориться в результатах опитування проведеного Соціологічною службою "Центр Разумкова".

При цьому, подібної думки дотримуються 60% опитаних, у яких є родичі в окупованих Донецькій і Луганській областях. Серед тих, у кого немає родичів в ОРДЛО, так вважають 65,6% респондентів.

Війну в Донбасі внутрішнім українським конфліктом вважають 24,6% опитаних, у яких є родичі в ОРДЛО, і 14,4% - у яких немає родичів на окупованій території Донбасу. Не змогли відповісти на це питання 10,8% і 14,3% громадян відповідно.

Водночас 68% тих опитаних, хто вважає події в Донбасі російсько-українським конфліктом, впевнені, що за допомогою військової агресії РФ хоче отримати контроль над усією Україною. Серед тих, хто називає війну в Донбасі внутрішнім конфліктом, 43,9% також вважають, що Росія хоче контролювати всю українську територію.

Думки про те, що РФ прагне отримати контроль тільки над територією Донбасу, дотримуються 13,6% всіх опитаних. Так само думають 21,1% тих респондентів, хто вважає події в Донбасі російсько-українським конфліктом. При цьому не змогли відповісти на питання про цілі Росії, які вона переслідує в збройному конфлікті, 4,7% серед усіх опитаних, а не відповідали - 35,4% респондентів.

Читайте також: За рік в чотири рази зросла кількість песимістів щодо ситуації в Україні - опитування

Дослідження провели 16-22 жовтня 2020 року в усіх регіонах України за винятком тимчасово окупованих Криму і Донбасу. Всього соціологи опитали 2021 респондента у віці від 18 років. Теоретична похибка вибірки становить 2,3%.