UA / RU
Підтримати ZN.ua

Більшість українців вважають, що найбільш відповідальним за своєчасну вакцинацію від COVID-19 є Степанов – опитування

Також соціологи розповіли, чи достатньо громадянам наявної інформації про те, як відбувається процес вакцинації в Україні.

Думки про те, що найбільша відповідальність за своєчасну вакцинацію проти коронавірусу лежить на очільнику МОЗ Максимі Степанову, притримуються 46% українців, йдеться в опитуванні Соціологічної групи «Рейтинг». На думку 16% громадян, найбільш відповідальним є президент України Володимир Зеленський, а ще 15% – головний санлікар держави Віктор Ляшко.

Крім того, 11% опитаних зазначили, що найбільшу відповідальність за своєчасну вакцинацію несе Верховна Рада. Ще 4% переконані, що найбільша відповідальність лежить на перм’єр-міністрі. Соціологи зазначили, що за місяць зменшилася оцінка відповідальності президента, натомість зросла щодо головного санітарного лікаря.

При цьому для 34% громадян цілком достатньо інформації про те, як в Україні відбувається вакцинація проти COVID-19. Для 27% даних скоріше достатньо. Водночас майже 40% респондентів зазначили, що такої інформації скоріше недостатньо.

Згідно з даними дослідження, 44% українців не знають, як можна записатися в чергу на щепленні, ще 32% – щось чули про це. Добре обізнаними з цього приводу вважають себе 24% опитаних.

Серед опитаних  46% погоджуються з тим, що є кращі способи підвищення імунітету, ніж вакцина. Водночас 42% притримуються протилежної думки. Твердження, що людям з хронічними захворюваннями не можна робити щеплення, підтримують 40% опитаних, не підтримують – 36%, ще 23% не визначилися.

При цьому третина опитаних вважають, що тим, хто перехворів на COVID-19, не потрібно робити щеплення. Не погоджуються із таким твердженням більш ніж половина опитаних. Чверть респондентів вважають, що краще перехворіти коронавірусом, ніж вакцинуватися, понад 60% – мають протилежну думку щодо цього.

Порівнюючи загрозу від вірусу та процесу вакцинації, більшість вважає, що сам вірус небезпечніший (74%), ніж вакцина від нього (15%).

Соціологічна груп

Соціологічна група

Соціологічна група

Дослідження провели 18 – 19 березня серед населення України віком від 18 років у всіх областях, крім тимчасово окупованих Криму та Донбасу. Вибірка репрезентативна за віком, статтю і типом поселення. Всього опитали 1500 респондентів методом CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing – телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера). На основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Помилка репрезентативності дослідження з довірчою імовірністю 0,95: не більше 2,5%. Терміни проведення: 18-19 березня 2021 р. 

Читайте також: Соціологи розповіли про ставлення українців до вакцинації проти COVID-19

У Комітеті виборців України проаналізували обіцянки влади щодо вакцинації COVID-19 і виділили шість, які уряд успішно провалила.

Нагадаємо, в Україні зареєстровано три вакцини від коронавірусу - Oxford/AstraZeneca (Covishield), Pfizer/BioNTech і CoronaVac, розроблена Sinovac Biotech. На сьогоднішній день українців прищеплюють вакциною AstraZeneca (вона ж Covishield). Перші поставки вакцини Pfizer/BioNTech в Україні очікуються в квітні. 117 тисяч доз Україна повинна отримати в рамках європейського механізму COVAX - вони очікувалися в лютому, але їх відклали.

В АТ “Лекхім” повідомили, що 25 березня поставлять в Україну першу партію китайської вакцини CoronaVaс. Однак ситуація неоднозначна: "Медзакупівлі" готовність до поставки вакцини CoronaVac коментують по-іншому. ZN.UA поцікавилося в ДП “Медзакупівлі України” про те, якою наразі є ситуація з виконанням контракту.