UA / RU
Підтримати ZN.ua

Більшість українців вважають дефіцит ліків та потрібного обладнання серйозною проблемою в медичній системі – опитування

Іншою вагомою проблемою в українській медичній сфері  є відсутність потрібних спеціалістів.

Уявлення українців про систему охорони здоров’я  в країні залишаються і надалі доволі скептичними. 63,5% опитаних вважають, що дефіцит ліків та потрібного обладнання є серйозною проблемою в медичній системі. Така ж кількість опитуваних вказала про вагомий характер проблеми нестачі кількості місць у лікарнях під час спалаху захворювань., свідчать результати опитування Фонду демократичних ініціатив імені Ілька Кучеріва.

Фонд «Демократичні ініціативи» ім Ілька Кучеріва

Більше половини опитаних (52,7%) переконані, що відсутності потрібних спеціалістів, неоднозначності діагностування та лікування захворювань – також є суттєвими проблемами в українській медицині.Близько 40% респондентів заявили про серйозність проблеми корупції серед медпрацівників.

Суттєвих проблем респонденти не вбачають тільки стосовно вакцинації від COVID-19: менше 20% вважають, що існують серйозні проблеми у процесі запису на вакцинацію.

Варто підкреслити, що уявлення опитаних про такі проблеми у системі охорони здоров’я відрізняються залежно від типу населеного пункту. Жителі Києва вбачають значно менше проблем у медичній системі, аніж жителі інших міст та сіл.

Фонд «Демократичні ініціативи» ім Ілька Кучеріва

Лише 31% респондентів вірить у те, що отримають повну та якісну медичну допомогу в державній чи комунальній лікарні у разі захворювання. 28% – взагалі в це не вірять, а 33% скоріше не впевнені.

Як повідомлялося раніше, міністерство охорони здоров’я України залучить експертну допомогу Міністерства здоров’я США під час розробки Стратегічного плану розвитку системи охорони здоров’я населення на період до 2030 року.

Читайте також: Не лише пандемія загрожує людству: редактори 200 медичних журналів заявили про шкоду глобального потепління для здоров'я

Дослідження проведене Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з Центром політичної соціології впродовж 14–24 серпня 2021 року. Оопитано 2001 респондент по всій території України (за винятком окупованих територій). Вибірка репрезентативна за такими показниками, як стать, вік, тип поселення та область проживання. Максимальна випадкова похибка вибірки не перевищує 2,2%.