UA / RU
Підтримати ZN.ua

Більшість українців хочуть більшого контролю за діяльністю Telegram

А от теза про повну його заборону не надто популярна в суспільстві.

Лише 9% українців абсолютно згодні із тезою, що Telegram треба повністю заборонити, натомість  26% вважають, що його не варто жодним чином контролювати. Такі дані соціологічного опитування оприлюднив Київський міжнародний інститут соціології.

Як з’ясували соціологи, більшість українців, а точніше 54%, вважають, що соцмережу не варто повністю забороняти, однак варто запровадити певні обмеження і контроль,  як-от блокування окремих каналів тощо.

Респондентам, які наразі не підтримують повну заборону Telegram в Україні, поставили додаткове запитання, чи підтримають вони його заборону, якщо власники ресурсу відмовляться блокувати певні телеграм-канали.

Так, 60% підтримають блокування соцмережі, якщо власники Telegram категорично відмовляються блокувати канали, що поширюють російську пропаганду і дезінформацію.

Водночас ще вища підтримка заборони ресурсу, якщо власники Telegram не блокуватимуть канали, які використовуються російськими окупантами для зв’язку, чи канали для поширення наркотиків. В такому разі блокування Telegram підтримають 71% та 70% громадян відповідно.

Читайте також: Після арешту Дурова Telegram змінив правила модерації приватних чатів

Опитування проведено  Київським міжнародним інститутом соціології  1-6 вересня методом телефонних інтерв’ю на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів серед 1015 респондентів. Опитування проводилося з громадянами України на підконтрольній уряду території.

Формально за звичайних обставин статистична похибка такої вибірки (з імовірністю 0,95 і з врахуванням дизайн-ефекту 1,3) не перевищувала 4,1% для показників, близьких до 50%, 3,5% для показників, близьких до 25%, 2,5% - для показників, близьких до 10%, 1,8% - для показників, близьких до 5%.