UA / RU
Підтримати ZN.ua

Більшість українських ветеранів хоче мати власну справу. При цьому половина потребує матеріальної підтримки

Український ветеранський фонд також з'ясував, якими пільгами користуються наші ветерани.

Статус безробітного мають 28% ветеранів, які зараз не служать, свідчать результати анонімного онлайн-опитування, проведеного Українським ветеранським фондом. По понад 6% опитаних ветеранів зараз працюють в IT-сфері чи за якось виробничою професією.

Крім того, інші зайняті ветерани:

Водночас 63,6% ветеранів, які зараз не служать, хочуть мати власну справу. Вже мають власну справу 6,2%. Не хочуть мати власної справи 15,1% опитаних. Ще 15,1% респондентів хочуть бути найманими працівниками.

Що стосується підтримки, якої зараз потребують ветерани, то 50,2% вказали на матеріальну. Ще 18,2% зазначили, що потребують медичної підтримки, 8,9% – інформаційної, 7,1% – психологічної, по 4,9% – освітньої та юридичної. 

У майбутньому ж на думку 53,8% ветеранів вони потребуватимуть допомоги у зміцненні здоров’я. Крім того, були й інші варіанти допомоги, якої ветерани потребуватимуть у майбутньому: 

Відповідаючи на питання про те, якими пільгами користуються, 69,3% ветеранів відповіли, що комунальними субсидіями. Ще 48,9% отримують пенсію, 47,6% – безкоштовно їздять транспортом. Також 14,2% користуються пільгами на медичне обслуговування, 12,9% – пільгами на землю, 9,3% – пільгами на навчання, 6,7% – отримують грошову допомогу, 5,8% – проходять психологічну реабілітацію.

Анонімне онлайн-опитування проводили в першій половині лютого для збору даних про потреби теперішніх та майбутніх ветеранів і ветеранок без застосування соціологічних методів. В анкетуванні взяли участь 1247 респондентів від 18 років.

Читайте також: В Україні створять систему менторів для ветеранів

Попри війну, в Україні продовжують виплачувати пенсії та інші соцвиплати. Українським законодавством передбачені пільги на оплату комунальних послуг для сімей та вдов загиблих захисників. Детальніше читайте за посиланням.