UA / RU
Підтримати ZN.ua

Більшість українських біженців у Європі розмовляє українською мовою в побуті — опитування

Російською мовою спілкуються менше чверті опитаних українців.

Серед українських біженців, що наразі проживають в Європі, 57% використовують в побуті українську мову. Про це стало відомо з дослідження Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), яке провели серед громадян України, що перебувають в країнах Євросоюзу від початку повномасштабної агресії Росії. 

Російською мовою, згідно з даними дослідження, вдома користуються 19%, а в однаковій мірі українською і російською мовами спілкуються 21%. При цьому 3% опитаних українців спілкуються в побуті мовою країни, в якій проживають.

Опитування провели фахівці КМІС методом онлайн-інтервʼю серед 801 громадянина України віком від 18 років, що проживають у Німеччині, Польщі та Чехії після початку повномасштабної агресії Росії. 

Читайте також: Мовний омбудсмен відреагував на російську з вуст працівників ДБР: зобов’язані послуговуватись державною мовою

«Формально за звичайних обставин теоретична статистична похибка такої вибірки (з імовірністю 0,95) не перевищувала 3,5%. Водночас потрібно враховувати відсутність надійних статистичних даних про кількість і розселення українських біженців, відсутність даних про їх статевовікову структуру, вкорінення окремих українських біженців і, як наслідок, менший інтерес до участі в українських опитуваннях, особливості методу онлайн-інтерв’ю. Зазначені фактори впливають на похибку і фактична похибка буде дещо вищою. Водночас ми вважаємо, що отримані результати все одно зберігають значну репрезентативність та дозволяють аналізувати суспільні настрої українських біженців», - зауважили у КМІС.

Нагадаємо, раніше Група Рейтинг опублікувала дослідження, відповідно до якого українці все менше використовують російську вдома. Рідною українську вважають 82% громадян.