UA / RU
Підтримати ZN.ua

Більшість росіян схвалюють держпідтримку терористів на Донбасі

Росіяни вважають, що РФ має право приєднувати до себе території інших держав, "якщо там утискають права росіян".

Більше половини росіян (59%) вважають, що РФ повинна надавати військово-технічну підтримку проросійськи налаштованим силам на південному сході України. Про це свідчать результати опитування Левада-Центру.

При цьому за останні два місяці число респондентів, які схвалюють можливе приєднання українських територій як нових суб'єктів РФ, скоротилося. Якщо на початку березня майже половина росіян (49%) говорили, що в разі проведення референдуму у південно-східному регіоні України з позитивним рішенням про включення до складу РФ його слід прийняти, то у травні - 21%. Тільки 26% респондентів хотіли б бачити політичне майбутнє південно-східних регіонів України як частину Росії. Значна частина (36%) - за незалежність південного сходу як від Києва, так і від Росії. У зв'язку з цим 72% опитаних вважають, що необхідно визнати незалежність ДНР.

Разом з тим серед росіян наростає невизначеність. З одного боку, населення Росії підтримує проросійських активістів, вважаючи, що їм необхідно надавати дипломатичну підтримку (89%) і економічну допомогу (70%).

Окрім того, 58% росіян впевнені, що РФ має право приєднувати до себе території інших держав, "якщо там утискають права росіян".

Ще 61% опитаних вітають участь у зіткненнях на сході України "добровольців із Росії". 28% росіян говорять, що проросійським бойовикам в Україні потрібно надати зброю або ввести їм на допомогу російські війська.

59% опитаних відповіли, що "активісти на сході України" правильно роблять, коли захоплюють будівлі і закликають до сепаратизму.

Опитування було проведено 23-26 травня 2014 року за репрезентативною всеросійською вибіркою міського і сільського населення серед 1600 осіб у віці 18 років і старше у 130 населених пунктах 45 регіонів країни. Статистична похибка даних цих досліджень не перевищує 3,4%. !zn