UA / RU
Підтримати ZN.ua

Більше половини українців вважають, що країні не вистачає "сильної руки"

Соціологи з'ясували тенденції ціннісних орієнтирів українців: за "сильну руку" виступають від 70% респондентів на півдні та Донбасі до 50% - на Заході та Півночі країни.

Більше половини українців (59%) вважають, що Україні швидше не вистачає "сильної руки", ніж демократії (26%). Кожен шостий не визначився з цього питання, свідчать результати дослідження, проведеного соціологічною групою "Рейтинг".

Характерно, що третина прихильників "сильної руки" одночасно виступають за збільшення свободи слова в країні, а 40% - за подальший розвиток ринкової економіки, зазначили соціологи.

42% респондентів вважають, що Україні швидше не вистачає "більшої свободи слова", ніж "більшої цензури" (26%). Кожен третій не визначився з цього питання.

Крім того, половина опитаних виступили за те, що Україні "потрібно розвивати ринкові відносини", а 31% - "повертатися до планової економіки". Кожен п'ятий не визначився з цього питання.

За "сильну руку" виступають від 70% респондентів на півдні та Донбасі до 50% - на Заході та Півночі країни, від 80% прихильників КПУ та 70% - Партії регіонів до половини прихильників "УДАРу", "Свободи" та "Батьківщини".

Експерти також з'ясували такі тенденції: згідно з їхніми даними, жінки підтримують "сильну руку", збільшення цензури і повернення до планової економіки більше, ніж чоловіки.

Разом з тим, що молодші респонденти, то вищий рівень їхньої освіти, то більше вони виступають за поглиблення демократії, збільшення свободи слова та розвиток ринкових відносин.

Що стосується географічної складової аналізу, у "Рейтингу" прийшли до наступних висновків:

"Виразна підтримка тези про необхідність збільшення цензури в Україні фіксується на Донбасі. Те ж саме стосується і повернення до планової економіки. Однакова частина респондентів на Півдні і Сході підтримують як збільшення цензури, так і збільшення свободи слова. При цьому в Центрі, а особливо на Півночі і Заході країни є виразна підтримка збільшення свободи слова та поглиблення ринкових відносин".

Дослідження проводилося з 15 по 28 березня 2013 року серед населення України віком від 18 років і старше. Були опитані 2000 респондентів методом особистого формалізованого інтерв'ю згідно з опитувальником (face to face).

Помилка репрезентативності дослідження (з ймовірністю 0,95): для значень близьких до 50% похибка становить не більше 2,2%, для значень близьких до 30% - не більше 2%, для значень близьких до 10% - не більше 1,3 %, для значень близьких до 5% - не більше 1%. !zn

Читайте також:

За темпами регресу демократії Україна наздогнала Малі і Гондурас

Дві третини українців вважають, що країна розвивається в неправильному напрямку

Європа асоціюється з багатством, Росія - з природними ресурсами, Україна - з корупцією