UA / RU
Підтримати ZN.ua

Більше половини херсонських зрадників – це тюремники

Протягом п’яти останніх місяців ДБР викрило у Херсоні 39 державних зрадників

Протягом п’яти місяців, що минули після звільнення Херсону Державне бюро розслідувань повідомило про підозру 39 державним зрадникам. Серед них 23 працівники органів Державної пенітенціарної служби України, у тому числі начальник ПВК №90, в.о. начальника та заступник начальника Херсонського СІЗО. Підозрюваними також є 8 правоохоронців, 2 податківці, заступник Херсонського мера та інші. Про це повідомляє сайт ДБР.

Більшості зрадників про підозру повідомили заочно. Вони ж бо разом з окупантами втекли на лівий берег Дніпра. Працівники ДБР вже завершили досудове розслідування щодо державної зради п’яти працівників ДУ «Північна виправна колонія (№ 90) та одного  інспектора ДУ «Херсонський слідчий ізолятор». Загалом до суду направлено 16 справ про держзраду.

Читайте також: «Очільника» СІЗО у Маріуполі судитимуть за державну зраду

Тюремники після захоплення обласного центру росіянами зрадили присягу та добровільно погодились працювати на ворога. Від окупанта вони отримали керівні посади в «Управлении службы исполнения наказаний по Херсонской области», що увійшла до «Федеральной службы исполнения наказаний».

Фігуранти виконували вказівки ворога та забезпечували роботу каральної виправної установи окупантів – утримували в камерах херсонських патріотів, схиляли до покори ув’язнених, агітували до співпраці з загарбником.

Вони обвинувачуються у державній зраді (ч. 2 ст. 111 КК України). Санкція статті передбачає покарання у вигляді довічного позбавлення волі з конфіскацією майна.

Раніше повідомлялося, що ДБР повідомило про підозру у держзраді трьом тюремникам Херсонщини.