UA / RU
Підтримати ZN.ua

Більше 80 заручників ОРДЛО можуть обміняти до нового року - Геращенко

У ОРДЛО підтвердили 88 осіб із 157 українських заручників у списку СБУ, повідомила віце-спікер Верховної Ради.

Київ сподівається на позитивний результат у питанні обміну заручниками до нового року, ОРДЛО підтвердили 88 осіб із 157 у списку СБУ, яких запитує українська сторона, заявила журналістам віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко.

"Ми підтвердили готовність передати тій стороні всіх осіб, яких вони запитують, якщо це відповідає українському законодавству – немає порушення законів і процесуальних норм. Ключ для звільнення всіх заручників знаходиться в Кремлі. Ми сподіваємося, що до нового року будуть позитивні результати", - сказала вона.

Геращенко нагадала, що в списках Служби безпеки перебувають 157 українських заручників, інша сторона підтвердила тільки 88 громадян.

"Підтвердили лише 88 наших людей, це в першу чергу військові. Більшість з них вже три роки утримуються у Макіївській колонії. Україна готова передати понад 300 осіб, яких запитує та сторона", - зазначила віце-спікер парламенту.

Напередодні прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков заявив журналістам, що 15 листопада відбулася перша телефонна розмова Володимира Путіна з ватажками "ДНР" і "ЛНР" Олександром Захарченко та Ігорем Плотницьким. За словами Пєскова, російський президент закликав підконтрольних йому бойовиків активізувати процес звільнення заручників, і ті "загалом підтримали цю ініціативу". При цьому Захарченко і Плотницький нібито вказали Путіну на необхідність "додатково опрацювати це питання" з українською стороною.

Раніше в середу Путін публічно пообіцяв обговорити з ватажками угруповань ОРДЛО питання активізації обміну заручників на заарештованих і засуджених в Україні бойовиків, підтримавши, таким чином, пропозицію лідера проросійського руху "Український вибір" Віктора Медведчука. Пропозицію Медведчука схвалив також присутній на зустрічі патріарх Кирило.