UA / RU
Підтримати ZN.ua

«Білий» квиток: де його отримати та чи мобілізують з ним до армії

У «білому» квитку вказується категорія придатності особи до військової служби.

Через російське вторгнення в Україні триває загальна мобілізація. Але існують деякі категорії осіб, що звільняються від служби в армії. «Білий» квиток видається військово-лікарською комісією (ВЛК) із визначенням категорії придатності особи до військової служби.

Що таке «білий» квиток та де його отримати

Військовий квиток – це документ, у якому прописана придатність/непридатність людини до служби. Висновки про ступінь придатності/непридатності призовника роблять фахівці військово-лікарської комісії.

«Білий» квиток – це розмовне визначення військового квитка для тих осіб, які не придатні до військової служби за станом здоров'я та/або з інших причин не служили в армії.

Які є категорії у «білому» квитку

У цьому документі може бути вказана одна з наступних категорій:

Нюанс полягає в тому, що у воєнний час чоловіки, які потрапили під першу і другу категорію, можуть бути призвані в армію для служби в тилу, пише «УНІАН».

Від мобілізації звільняються лише ті чоловіки, які мають у «білому» квитку третю категорію – непридатний до військової служби з виключенням з військового обліку.

Читайте також: Мобілізація в Україні: основні зміни правил видачі військових квитків

Куди можуть призвати з «білим» квитком

Згідно з «Положенням про військово-лікарську експертизу у Збройних Силах України», що затверджене Міністерством оборони України, чоловіки, які потрапляють під категорії «обмежено придатний до військової служби» і «непридатний до військової служби в мирний час, обмежено придатний у воєнний час» можуть нести службу в таких підрозділах, як:

Осіб, що мають «білий» квиток не візьмуть у десантно-штурмові війська, морську піхоту і плавсклад.

За кордон під час мобілізації можуть виїхати лише ті власники «білих» квитків, які мають третю категорію «непридатний до військової служби з виключенням з військового обліку».

Корупційні схеми: купівля «білого» квитка

Співробітники Служби безпеки України з початку війни викрили безліч військових медиків, які продавали «білі» квитки призовникам.

У відомстві попередили, що купівля «білого» квитка карається за законом.

Нагадаємо, що раніше в Україні стали відомі вимоги до стану здоров’я є у різних родах військ. В залежності від того, де буде служить людина, існують різні вимоги до здоров’я мобілізованого.