UA / RU
Підтримати ZN.ua

«Били струмом, одягали протигаз»: політв'язень Шумков розповів про тортури в російській в'язниці

У тюрьмі Шумков провів чотири роки.

Колишній український політв'язень Олександр Шумков, який 4 роки перебував у незаконному ув'язненні в Росії, розповів про тортури тюремників.

"У ФСБ пройшов через різне - били електричним струмом, одягали протигаз... Як мені потім вже в місцях відбування розповіли, це їхній улюблений метод катувати політичних або військових ув'язнених. Багато з тих, хто відбуває термін за 205-й або 208-й статтях (теракт, організація НВФ - ред.), проходили через цю процедуру", - розповів Шумков в інтерв'ю BBC News Україна.

Також він розповів, що після незаконного засудження його відправили в колонію міста Торжок Тверської області, де його примушували пройти через відверті приниження.

"На прийомі пропонується - хоча це не можна назвати добровільною процедурою - пройти через таке приниження, як в зад взяти брудну ганчірку і протерти місце, де ходили співробітники колонії. Я відмовився і за це мене побили. При цьому говорили, що був на Майдані, воював в Донбасі і так далі", - згадує Шумков.

При цьому з іншими ув'язненими колонії у нього були "навіть дружні відносини".

"Російська в'язниця зараз - це" тюрма народів ". Там, крім російських, можна зустріти і українців, і кавказців, і людей із Середньої Азії. Коли був в житловій зоні колонії, то українців перестали називати" хохлами ", - зазначає колишній політв'язень.

Як повідомлялося, Олександра Шумкова викрали в 2017 році. У лютому 2018 російський суд засудив його до чотирьох років колонії нібито за участь в «Правому секторі» і діях, спрямованих «проти інтересів Росії».