UA / RU
Підтримати ZN.ua

Безпілотник США здійснив багатогодинну розвідку поблизу Донбасу та Криму

Розвідувальна операція тривала із сьомої ранку до дев'ятої вечора.

У понеділок, 7 травня, американський безпілотник RQ-4B Global Hawk здійснив багатогодинну розвідку вздовж кримського узбережжя та морських кордонів Росії на Чорному морі. А перед цим протягом шести годин літав вздовж лінії розмежування України з ОРДЛО, пише "Укрінформ" з посиланням на моніторингові дані західних авіаційних ресурсів.

Близько сьомої години ранку безпілотник перетнув кордон України з боку Румунії на північ від Молдавії, взявши курс на Донбас. Він більше шести годин курсував уздовж лінії розмежування України з ОРДЛО, перебуваючи на висоті близько 15,3 тис. метрів, здійснивши за цей час не менше восьми прольотів. При цьому він також кілька разів підлітав на відстань 35-55 км до областей РФ, що межують з Україною, а саме Бєлгородської, Воронезької та Ростовської.

Наявна на борту RQ-4B апаратура дозволяла йому вести розвідку на всій території ОРДЛО, а також прилеглих до України прикордонних районів Росії і передавати зібрану інформацію на пункт управління через супутник в реальному режимі часу.

О 15:45 літальний апарат взяв курс на Крим. Зазначається, що в районі Севастополя безпілотник наближався до узбережжя Криму на відстань близько 35 км, в районі Алупки та Ялти, Керченської протоки, а також біля узбережжя Краснодарського краю в районі Новоросійська, Геленджика і Туапсе - на відстань приблизно 40-45 км. Літальний апарат пролетів не менше чотирьох разів за цим маршрутом.

З урахуванням можливостей ведення розвідки на глибину до 450 км, RQ-4B Global Hawk міг спостерігати за всією територією Криму і Кубані, а також частиною Ставропольського краю РФ.

Операція завершилася близько 21:00, коли безпілотник покинув район та повернувся на авіабазу в Італії.

Востаннє RQ-4B Global Hawk здійснював розвідувальну операцію в березні. У 2016 році американський БПЛА RQ-4A Global Hawk здійснив чотири розвідувальних польоти над зоною АТО. У 2017 році розвідувальні польоти проводилися не рідше ніж раз на місяць. Від початку року кількість вильотів до анексованого півострова та російського узбережжя збільшилася.