UA / RU
Підтримати ZN.ua

Безпекова підгрупа ТКГ має опрацювати підготовку до "хлібного перемир'я" в Донбасі

Спостерігачі ОБСЄ повинні отримати доступ по всій території України.

Безпековій підгрупі Тристоронньої контактної групи (ТКГ) з врегулювання ситуації в Донбасі доручено опрацювати підготовку до "хлібного перемир'я". Про це повідомила у Facebook прессекретарка представника України у ТКГ Леоніда Кучми Дарка Оліфер.

"Безпековій підгрупі доручено опрацювати підготовку до т.з. "хлібного перемир'я". В цих умовах СММ ОБСЄ повинна отримати надійний та безпечний доступ по всій території України згідно її мандату", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що запровадження режиму тиші могло б поліпшити безпекову ситуацію, насамперед, для мирних мешканців регіону, а загострення впродовж останніх днів заважає цій ініціативі.

Як повідомлялося, раніше російська сторона в Тристоронній контактній групі відмовилася погоджувати ініційоване Україною "великоднє перемир'я" у зоні бойових дій в Донбасі. "Великоднє перемир'я" було попередньо погоджено ТКГ, а федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель і президент Франції Еммануель Макрон під час переговорів з п'ятим президентом України Петром Порошенко підтримали цю ініціативу.

Згодом, на початку червня, Тристороння контактна група домовилася до 19 червня розробити пропозиції щодо забезпечення нового перемир'я.