UA / RU
Підтримати ZN.ua

Без суржика: як правильно «заважати» чи «мішати»

Іноді їх вживають неправильно.

Через війну, яку розпочала Росія, багато українців відмовилися від використання російської мови. Але вони не завжди вживають деякі слова правильно.

Читайте також: Уроки мови: як сказати «уборка» українською

Видання NV пояснило, правильно говорити «заважати» чи «мішати». В українській мові є дієслово, яке вживається для того, аби позначити перешкоджання до якоїсь дії - це «заважати». Інколи його замінюють словом «мішати».

Якщо йдеться про перешкоджання, то треба використовувати слово «заважати». Дієслово «мішати», яке часто використовують як синонім до слова «заважати», теж є у словнику української мови, втім воно має зовсім інше значення.

«Мішати» можна використовувати у значенні – змішувати, перемішувати щось за допомогою мішалки, ложки, перегортати, збовтувати тощо.

Слово «мішати» інколи використовують у значенні «заважати» — це неправильно, оскільки це є калькою з російської мови та пішло від російського слова «мешать».

Приклади вживання слова «заважати»:

Приклади вживання слова «мішати»:

Українська має стати основною мовою спілкування у побуті українців, а до 2030 року, 80% громадян користуватимуться як у громадському середовищі, так і в побуті українською мовою.  Такими є цільові показники цільової національно-культурної програми забезпечення всебічного розвитку і функціонування української мови як державної в усіх сферах суспільного життя на період до 2030 року.