UA / RU
Підтримати ZN.ua

Без субсидії: яка сума боргу за комуналку позбавляє пільги

Деякі українці мають право на житлову субсидію.

Попри війну, громадяни України продовжують отримувати пенсії, соцвиплати та субсидії. Але у деяких випадках субсидії можуть позбавити. У Пенсійному фонді пояснили, чи можуть без субсидії залишити тих, хто має борги по оплаті комунальних послуг. Про це пише видання «На пенсії».

Кого можуть позбавити субсидії через борги з комуналки

Українцям можуть припинити сплачувати житлову субсидію, якщо є заборгованість. У Пенсійному фонді назвали суму боргу за комуналку, за якої відбувається відмова при призначенні пільги.

Так, при ухваленні рішення про призначення або перепризначення субсидії аналізується заборгованість з оплати житлово-комунальних послуг. Тому якщо заборгованість за комуналку не оплачується понад три місяці або сума боргу перевищує 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (680 грн), то на субсидію можна не розраховувати.

Читайте також: Субсидії 2023: чи можна змінити спосіб її отримання

Аналіз заборгованостей проводитимуться вже після завершення опалювального сезону, оскільки субсидію платять лише до закінчення опалювального сезону (до травня). Це означає, що громадяни можуть отримати всі виплати, передбачені на опалювальний сезон 2022/2023.

Щоб не позбавили субсидії на оплату комунальних послуг, необхідно оформити договір реструктуризації заборгованості. Якщо ж споживач вважає, що суму було нараховано неправильно, слід оскаржити заборгованість у судовому порядку.

Раніше ми писали, як можна самостійно дізнатися суму призначеної субсидії онлайн.