UA / RU
Підтримати ZN.ua

Без паніки: що робити, якщо не склали НМТ

До деяких закладів освіти можна вступити без мультитесту.

Через війну, яку розпочала Росія, в Україні зазнав змін освітній процес. Так, вже три роки поспіль випускники складають національне мультипредметне тестування (НМТ) замість ЗНО. Бувають ситуації, коли вступник не склав мультитест. Видання Освіта.ua розповіло, що робити у такому випадку.

Вступ до коледжу

Якщо вступник не склав НМТ, він може вступати до закладів фахової передвищої освіти, тобто коледжів. Так за три роки (переважно 2 роки 10 місяців) він здобуде освітній ступінь «фаховий молодший бакалавр», та отримає фах, обраний при вступі.

Читайте також: Вступна кампанія: кому можуть анулювати результати НМТ

Після цього випускник коледжу також може продовжити здобуття вищої освіти, вступивши до вишу на скорочений термін навчання.

Щоб вступити до коледжу абітурієнт має скласти творчий конкурс (на визначені спеціальності) або пройти індивідуальну співбесіду в закладі освіти.

«Заклад освіти самостійно визначає форму такої співбесіди, тобто по суті це внутрішні вступні випробування. У деяких коледжах це може бути усний іспит, у деяких – тестування з визначених предметів», – йдеться у повідомленні.

Також вступники, які планують навчатись виключно на контракті, можуть вступити лише за результатами розгляду мотиваційного листа.

Абітурієнти можуть подати заяви про вступ до коледжів з 5 до 22 липня.

Також можливий додатковий набір на контракт за умови зарахування не пізніше 31 жовтня.

Вступ до профтехів

Випускники, які не склали НМТ, також можуть вступити до закладів професійно-технічної освіти. Там та за рік-півтора вони можуть отримати першу професію.

Для конкурсного відбору, етапи якого кожний профтех визначає самостійно, зазвичай використовують шкільне свідоцтво про освіту (атестат). Тобто рейтинг вступників формується за середнім балом документа про повну загальну середню освіту.

Читайте також: НМТ: скільки може бути предметів на тестуванні у 2025 році

Gap year

У Європі та США випускники після школи беруть Gap year чи Post Graduate year («вільний» рік між випуском зі школи та вступом до університету).

Під час такої перерви вступник може визначитися з тим, що він хоче робити після закінчення закладу освіти та як бачить подальше життя.

«Вільний» рік також можна присвятити волонтерству, подорожам, тимчасовій роботі, проходженню спеціалізованих курсів.

Існують і спеціальні програми для проведення gap year. Вони зазвичай тривають від семестру до року, і за підсумками такої програми випускник може поїхати на навчання за кордон.

Раніше ми писали, до якого числа абітурієнти мають подати документи у виш.