UA / RU
Підтримати ZN.ua

"Батьківщина" запропонувала заборонити рекламу на всіх мовах, окрім української

В опозиції впевнені, що така заборона сприятиме утвердженню функцій української мови як державної.

Народний депутат Іван Стойко (фракція "Батьківщина") пропонує в рекламі використовувати тільки українську мову.

Законопроект "Про внесення змін до ст.6 закону України "Про рекламу" народний депутат, вже зареєстрував у парламенті, повідомляє сайт Верховної Ради.

"В друкованих засобах масової інформації та на телебаченні часто використовуються цілі рекламні блоки на мові іншої держави. Тому є необхідність змінити текст ст.6 закону "Про рекламу", надавши її положенням більш чіткого і детального змісту і імперативного характеру", - наголошується в пояснювальній записці до законопроекту.

Стойко пропонує в ст.6 закону викласти в такій редакції: "Мовою реклами згідно зі ст.10 Конституції України є державна мова - українська". Згідно з нині чинним законом "мова реклами визначається статтею 26 закону України "Про засади державної мовної політики".

На думку автора законопроекту, внесення даних змін сприятиме утвердженню функцій української мови як державної у сфері реклами на всій території України, а також впорядкуванню застосування мов у рекламній практиці.

Згідно з положеннями ст.26 (Мова реклами і маркування товарів) закону України "Про засади державної мовної політики", рекламні оголошення, повідомлення та інші форми аудіо - і візуальної рекламної продукції виконуються державною мовою або іншою мовою на вибір рекламодавця. Знаки для товарів і послуг наводяться у рекламі в тому вигляді, в якому їм надана правова охорона в Україні відповідно до закону. Маркування товарів, інструкції про їх застосування тощо виконуються державною мовою і регіональною мовою або мовою меншини. За рішенням виробників товарів поруч із текстом, викладеним державною мовою, може розміщуватися його переклад на інші мови. !zn

Читайте також:

Солістка Національної опери Катерина Абдулліна назвала учнів україномовних шкіл "бидлом"

Етнічні росіяни вдвічі менше підтримують незалежність України, ніж українці

Українцям приємніше, коли до них звертаються державною мовою