UA / RU
Підтримати ZN.ua

Балуха хочуть перевести в камеру з більш жорстким режимом утримання — адвокат

Переклад можуть обґрунтувати тим, що Балух нібито є "злісним порушником" режиму колонії.

Українського політв'язня Володимира Балуха, який у російській колонії оголосив голодування, хочуть перевести в камеру з більш жорстким режимом утримання, передає Кримська правозахисна група. За словами адвоката українця Ольги Дінзе, стан здоров'я у Балуха нестабільний.

"Стан здоров'я Володимира дуже нестабільний: його мучать головні болі, запаморочення, сильна слабкість, зневоднення. Мого підзахисного кожен день відвідує начальник медичної частини, а також відвідав психолог, але Володимир Балух відмовився спілкуватися з психологом і вимагає дозволити його відвідування психологом, якому він довіряє", - розповіла Дінзе.

Вона зазначила, що Володимир Балух продовжує голодувати. Українець відмовляється приймати їжу до відвідування його українським консулом.

Крім того, адвокат розповіла, що Балуха хочуть перевести в приміщення камерного типу. Вирішувати це питання буде комісія колонії в російському Торжку, де утримують українця. Формально обґрунтують це тим, що політв'язень є нібито "злісним порушником порядку" внутрішнього розпорядку.

Після того, як Володимира Балуха вивезли з анексованого Криму в колонію РФ, його часто з надуманих причин відправляли в штрафний ізолятор за "провини", які не передбачають покарання у вигляді ізолятора. Тепер це використовують як доказ того, що Балух є "злісним порушником", з метою помістити його в ПКТ.

Приміщення камерного типу - це спеціальне приміщення, відділ виправного органу (в'язниця в колонії), камера з більш жорстоким режимом утримання. Права людей, що перебувають в ПКТ, значно звужені. Їм не дозволяється брати з собою особисті речі, крім продуктів харчування, рушників, мила, зубного порошку, пасти, зубної щітки, тютюнових виробів та сірників, протягом шести місяців вони можуть отримувати тільки одну посилку або передачу і одну бандероль.

25 червня Володимир Балух оголосив голодування. Таким чином українець намагається домогтися, щоб до нього пустили консула.

21 червня Володимира Балуха в черговий раз перевели в штрафний ізолятор. До цього він кілька місяців перебував у тюремній лікарні. Але до того, як Балуха помістили в медблок, його тривалий час утримували в ШІЗО.

18 січня Балуха вивезли із СІЗО окупованого Росією Сімферополя в невідомому напрямку. Згодом правозахисники встановили, що політв'язня незаконно вивезли на територію РФ. Перед етапуванням із Краснодара російські тюремники відмовилися приймати у дружини Балуха Наталії посилку з теплими речами та продуктами.

Понад півтора місяця рідні й адвокати політв'язня не знали про його місцезнаходження. Наприкінці березня стало відомо, що Володимира Балуха утримували в карцері слідчого ізолятора в Твері, звідки його відправили до ВК №4.

За даними заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза, усі колонії, розташовані в Тверській області РФ, - "червоні". Вони повністю підпорядковані адміністрації, за незначні порушення ув'язнених можуть жорстоко карати.

Підконтрольний окупантам "суд" Криму засудив Володимира Балуха до п'яти років колонії за сукупністю двох кримінальних справ: про "незаконне зберігання зброї і вибухівки" та "дезорганізацію діяльності установ, що забезпечують ізоляцію від суспільства". У жовтні 2018 року "Верховний суд" Криму пом'якшив вирок політв'язню на місяць.

ФСБ затримала Володимира Балуха в грудні 2016 року. Окупанти "знайшли" на горищі його будинку 90 патронів і кілька тротилових шашок. Правозахисники вважають, що він став жертвою політичних репресій за проукраїнську позицію та встановлений на своєму подвір'ї прапор України.