UA / RU
Підтримати ZN.ua

Балух скаржиться на сильний біль у серці, голодування не припинятиме – архієпископ Климент

Детальну інформацію про стан здоров'я політв'язня після побиття у СІЗО буде оприлюднено після консультацій з його адвокатом.

Стан здоров'я незаконно утримуваного в анексованому Росією Криму українського політв'язня Володимира Балуха погіршується, він скаржиться на сильний біль у серці, повідомляють "Крим.Реалії" із посиланням на його громадського захисника, архієпископа Сімферопольського та Кримського УПЦ КП Климента. Духовник відвідав політв'язня у СІЗО.

"Я Володю бачив, з ним спілкувався, в тому числі про його здоров'я, передав листи підтримки… Можу сказати, що Володя скаржиться на біль у серці, іноді біль настільки гострий, що він задихається та відчуває блювотні позиви", - розповів журналістам архієпископ Климент.

Та запевнив, що попри проблеми зі здоров'ям припиняти голодування Балух не збирається. Разом із тим, він відмовився коментувати інформацію про побиття активіста в сімферопольському СІЗО. "Спочатку ми обговоримо деякі речі з адвокатом, потім буде офіційна заява з цього приводу", - зазначив він.

За словами політв'язня, наразі його утримують у двомісній камері. Архієпископ УПЦ КП наголосив на тому, що під час відвідин Володимира Балуха розмовляв із ним переважно на релігійні теми.

"Володю дуже цікавить питання надання томосу української церкви, ми поговорили про те, що таке "порятунок". Я прочитав молитви, помазав його маслом. Також він мені розповів, що читає Псалтир, який я давно йому передав", – додав священик.

Нагадаємо, Володимир Балух оголосив голодування 19 березня, на знак протесту проти сфабрикованих обвинувачень; протестуючи проти переведення до загальної камери, 19 червня він оголосив сухе голодування.

Стан Балуха суттєво погіршився, політв'язень страждає від сильних болей у спині та печінці, змушений приймати знеболювальні. Станом на 17 вересня він голодує 183-й день.

ФСБ затримала Володимира Балуха у грудні 2016 року. Окупанти "знайшли" на горищі його будинку 90 патронів і кілька тротилових шашок. Балуха засудили до 3 років і 7 місяців колонії-поселення і штрафу (у березні строк скоротили на два місяця). Згодом - до 5 років колонії і штрафу за нібито "побиття" начальника ізолятора тимчасового тримання. Політв'язень провину не визнав.