UA / RU
Підтримати ZN.ua

Бабине літо у жовтні: синоптикиня дала прогноз, чи варто його чекати

Природних аномалій у цьому місяці чекати не варто.

За прогнозами синоптиків, у жовтні температура в Україні суттєво знизиться в порівнянні з вереснем. Проте заморозків та інших природних аномалій очікувати не варто. Прихід осені буде поступовим, а бабине літо – кілька теплих, майже літніх днів – може наступити у другій половині жовтня.

Читайте також: Другий місяць осені: в Укргідрометцентрі дали прогноз на жовтень

Про це розповіла начальниця відділу агрометеорології Українського гідрометцентру Тетяна Адаменко в інтерв'ю OBOZ.UA.

За її словами, по-справжньому осіння погода буде на всій території України на початку жовтня.

На початку жовтня на всій території України температурні показники будуть осінніми: +18…+20 градусів у денний час, +8…+10 градусів у нічний.

«Все відбувається плавно, заморозків немає. Погода типова для початку жовтня. І слава Богу, бо цього року суцільні аномалії», – зауважила синоптикиня.

Також вона розповіла, чи варто очікувати бабине літо у жовтні.

«Це період теплої погоди після похолодання. Тобто має різко похолодати, а потім так скластися синоптична ситуація, що прийде тепла повітряна маса, і ми матимемо кілька майже літніх днів», – пояснила вона.

Якщо говорити про погоду в жовтні, то потепління, яке може бути, буде «міжсезонням», а не бабиним літом, оскільки сильного похолодання, заморозків не очікується. Таке міжсезоння може прийти в Україну в другій половині жовтня.

За прогнозом експертки, осінь прийде в Україну практично сухою. Посуха посилюватиметься, і ситуація дуже сумна. Основні дощі випадуть лише у західних областях, де ситуація й так сприятлива для сівби. Це Львівська, Рівненська, Волинська області.

За її словами, причина посухи – блокуючий антициклон, який прийшов в Україну з північного заходу і не дає проникнути вологим масам до центру країни, на схід та південь.

«Ця ситуація триватиме, навіть коли температура знизиться. Ми перейдемо до осінніх показників, але, найімовірніше, опадів не буде приблизно до 9-10 жовтня, за сьогоднішніми розрахунками», – пояснила вона.

Осінь дасть українським енергетикам загоїти чимало ран від російських ракетних і дронових ударів по критичній інфраструктурі. Холоди не прийдуть зненацька, особливо у першій половині нового сезону. Нагадаємо, якою буде погода восени, за прогнозом метеорологині Віри Балабух, завідувачки відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС України та НАН України.