UA / RU
Підтримати ZN.ua

Азовець Іщенко помер у полоні через травму грудної клітки — Паламар

За інформацією ZMINA, український військовий кілька разів намагався вкоротити собі віку через жорстокі побиття силовиками РФ. 

Військовослужбовець полку "Азов" 55-річний Олександр Іщенко, який помер у російському полоні Ростові-на-Дону, пішов із життя через множинні переломи ребер, шок і закриту тупу травму, повідомив заступник командира бригади «Азов» Святослав Паламар.

Він опублікував результати судово-медичної експертизи й довідку про причину смерті Іщенка, які свідчать, що до загибелі призвели множинні переломи ребер, шок і закрита тупа травма грудної клітки через «контакт із тупим предметом».

«Це не просто ще одне цинічне порушення росіянами Женевської конвенції про поводження з військовополоненими. Це удар по людській честі й гідності, по міжнародному праву, по тим принципам та цінностям, які ми відстоюємо на фронті», - зазначив Паламар.

Він звернувся до українських високопосадовців, дипломатів та правозахисників із закликом зробити все, щоб українські полонені повернулись до рідних цілими і здоровими.

«Це ваш обовʼязок. Почніть нарешті діяти. Від ваших дій залежать життя наших воїнів. Від ваших голосів та від вашої рішучості сьогодні залежить, чи збільшиться цей кривавий список закатованих українських полонених, і чи понесуть відповідальність кати та вбивці», - наголосив замкомандира бригади

Паламар додав, що про цей випадок мають знати всі від США до Китаю.

«Вбивства українських військовополонених мають стати темою номер один у світових ЗМІ та на порядку денному міжнародних організацій. Лише розголос, тиск на росіян та повернення наших полонених додому можуть зупинити ці вбивства», - підкреслив він.

За інформацією джерел Центру прав людини ZMINA, Іщенко під час перебування у полоні РФ кілька разів намагався вкоротити собі віку через жорстокі та регулярні побиття російськими силовиками під час конвоювання із СІЗО до зали суду.

Читайте також: Відрізали голову та кінцівки: Лубінець звернувся до МКЧХ й ООН з приводу вбивства українського полоненого

Про смерть українського військового, захисника Маріуполя, який з весни 2022 року знаходився у російському полоні, стало відомо під час «судового» засідання Південного окружного військового суду в Ростові-на-Дону.

Згодом уповноважений Верховної ради з прав людини Дмитро Лубінець повідомив, що Олександр Іщенко помер за дев’ять днів до того, однак російська сторона про це офіційно не повідомляла, як і про причину смерті.

Згодом пресслужба «Азова» заявила, що у російському  медичному свідоцтві про смерть значиться, що причина смерті не визначена через «гнилісні зміни тіла». Це може вказувати на бажання приховати справжні причини смерті.