UA / RU
Підтримати ZN.ua

Автоматичне внесення даних в «Оберіг»: коли це можуть робити

Роз'яснення дали у ТЦК.

Через війну, яку розпочала РФ, в Україні триває загальна мобілізація та воєнний стан. Призову підлягають військовозобов'язані чоловіки від 18 до 60 років, які отримують повістки. Нещодавно Кабмін ухвалив постанову, що дозволяє автоматично перевіряти та оновлювати дані про призовників, військовозобов'язаних і резервістів. У Донецькому обласному ТЦК СП на Facebook-сторінці розповіли, у яких випадках це будуть робити.

Читайте також: Повістки заповнюватимуть цифровим способом за допомогою "Оберегу": можна ставити цифровий підпис

Відповідно до документа, юнаки від 17 до 25 років зможуть ставати на облік як призовники без необхідності відвідування територіальних центрів комплектування і проходження медичної комісії. Інформація буде автоматично збиратися з інших державних реєстрів, що зекономить час як для працівників ТЦК, так і для самих призовників.

«Оновлені дані про всіх чоловіків віком від 16 до 60 років буде отримано з реєстрів Державної міграційної служби, Міністерства юстиції та Адміністрації Державної прикордонної служби. Це дозволить уникнути випадків, коли повістки надсилаються померлим особам або тим, хто перебуває під вартою. Також нововведення виправить помилки в персональних даних», – йдеться у повідомленні.

У ТЦК пояснили, що юнаки у віці від 16 до 25 років, які оформлюють паспорт, автоматично будуть внесені до реєстру «Оберіг» без необхідності проходження військово-лікарської комісії.

«Це стосуватиметься і тих, хто проживає за кордоном», – йдеться у повідомленні.

Для чоловіків від 18 до 60 років, які проживають за кордоном, актуальність електронних військових документів буде перевірятися через взаємодію з ДМС.

«Це забезпечить точність даних і зменшить вплив людського фактора на процес перевірки. Крім того, хлопці до 25 років будуть братися на військовий облік без проходження військово-лікарської комісії, у тому числі ті, які перебувають за кордоном», – резюмували у ТЦК.

Раніше адвокатка Марина Бекало розповіла, коли студент отримає право на відстрочку від мобілізації.