UA / RU
Підтримати ZN.ua

Atlantic Council: У Зеленського багато причин їхати у Вашингтон саме зараз

Експерти аналітичного центру пояснили, які завдання стоять перед українським президентом під час візиту у Вашингтон.

Президент України Володимир Зеленський, який викликав захват у всього світу, згуртувавши свою країну в боротьбі проти російського вторгнення, приїхав у Вашингтон сьогодні. Він вперше покинув українську територію за 300 днів війни.

Зупиняючись в Білому домі і в Капітолії, які сигнали Зеленський збирається послати президенту США Джо Байдену, членам Конгресу і американському народу? Що ця поїздка означає для нього самого і для України? Експерти Atlantic Council спробували дати відповіді на ці питання.

Зеленський хоче більше передового озброєння і відкритої підтримки перемоги України

Український президент прибув в столицю США якраз тоді, коли адміністрація Байдена офіційно оголосила, що збирається відправити Україні системи ППО Patriot. Зважаючи на масові російські обстріли української інфраструктури, така зброя вже варта візиту Зеленського, - вважає колишній посол США в Україні Джон Гербст.

Він пояснює, що візит дає можливість президентам України і США сісти й поговорити про війну. Крім того, Зеленський може звернутися до Конгресу і подякувати американському народу на потужну підтримку, яка допомогла Україні витримати російське вторгнення.

«Але Зеленський хотів би, щоб адміністрація Байдена публічно підтримала українську перемогу в цій війні і дала більше передового озброєння, зокрема артилерії і ракет з радіусом дії до 300 кілометрів, а також танків і винищувачів, які б дозволили Україні повернути свої території швидше. На жаль, вагання у Білому домі роблять такий результат, який служить американським інтересам, малоймовірними», - вважає Гербст.

США все ще лідер вільного світу

Президент Зеленський обрав саме Вашингтон для свого першого з початку війни закордонного візиту тому, що українці дивляться на США як на лідера вільного світу без іронії чи змішаних відчуттів. Таку думку висловив колишній координатор Держдепартаменту з санкційної політики і екс-посол США в Польщі Деніел Фрід.

Читайте також: Зеленський летів до Вашингтона літаком ВПС США – CNN

«Зеленський їде у Вашингтон, а не в Брюссель, Париж, Берлін чи Лондон, тому що коли ставки зроблені, саме США мають силу впливати на питання війни і миру. Він знає це так само, як знав Вінстон Черчілль в 1940 році, коли Адольф Гітлер бомбардував Британію», - пояснює експерт.

Також Зеленський знає, що в США є трохи лівих і багато лояльних до Дональда Трампа правих, які виступають проти зобов’язань адміністрації Байдена перед Україною і вільним світом загалом. Як би не називали людей з цього табору, але, на думку Фріда, вони відверто прагнуть «укласти угоду про сфери впливу з Путіним, яка змусить Україну відмовитися від своїх людей і територій на користь Росії, вони байдужі до того, якою гуманітарною і стратегічною катастрофою це буде для українців, для Європи і для нас самих». Адже після цього Путін почне консолідувати сили для нової агресії.

«Зеленський їде, щоб застерегти США від поганих угод з диктаторами. Він не просто подякує США і американцям за підтримку. Він буде хвалити нашу підтримку свободи впродовж останнього століття, намагаючись нагадати нам про наші найкращі стратегічні традиції, які передбачали допомогу тим, хто бореться за свою і нашу свободу», - вважає Фрід.

Необхідна зміна мислення у Вашингтоні

Білий дім все ще переконаний, що Україна не здатна перемогти у війні. А відправка їй далекобійних ракет лише призведе до ескалації.

«Зеленський їде, щоб змінити настрої і зруйнувати міф про ці нав’язані самим собі обмеження. Він також хоче переконати світ дати більше і зробити більше для України під час сезону свят», - підкреслює заступник директора Євразійського центру в Atlantic Council Мелінда Герінг.

Читайте також: NYT: Зеленський приїде в США якраз тоді, коли республіканці намагаються заблокувати допомогу для України на 2023 рік

З нею погоджується колишній помічник міністра оборони США з питань Європи і НАТО Аян Бжезінський, який вказує на те, що візит Зеленського у Вашингтон відбувається якраз тоді, коли війна опинилася на роздоріжжі. І цей момент визначить, чи Київ далі буде здобувати успіхи на полі битви, як це було останнім часом, чи ситуація скотиться до довготривалого і жорстокого глухого кута, в якому Україна заплатить дуже високу ціну, а економічний тягар для Заходу стане ще більшим.

Бжезінський нагадує про рішення адміністрації Байдена відправити Україні системи ППО Patriot, які можуть допомогти в боротьбі з масовими російськими обстрілами української інфраструктури.

«Зеленський подякував за це, але Києву потрібні також наступальні можливості, щоб вигнати російські сили з української території. А це танки, БМП, літаки, а також далекобійна артилерія і ракети. Все це потрібно негайно, щоб довести війну до свого справедливого і вирішального кінця», - пояснює експерт.

Він додає, що Зеленському доведеться переконати Вашингтон позбутися страху, що швидка українська перемога змусить Росію застосувати ядерну зброю. Зустріч з Байденом дасть найкращу можливість зробити це.

Можливості нищити не лише стріли, а й лучника

На думку директора Центру стратегії і безпеки Скоукрофта Метью Кроніга, який раніше обіймав посади в Міноборони і розвідувальних управліннях США, Зеленський спробує переконати американське суспільство і новий Конгрес в тому, що допомога Україні йде їм на користь.

Читайте також: Politico: Зеленський дещо хоче від Байдена, але навряд чи отримає

В Білому домі Зеленський спробує переконати Байдена, що йому варто скасувати упереджені обмеження продажу озброєнь і дати Києву засоби, необхідні для знищення не лише стріл, а й лучників. На думку експерта, це має бути досить просто.

«Найбільший виклик для національної безпеки США полягає в тому, що вперше в історії їм доводиться протистояти двом ядерним суперникам: Росії і Китаю. Озброюючи Україну, США можуть сильно скоротити російську військову загрозу, не ризикуючи при цьому життям американців. Тому є надія, що поїздка Зеленського і українські воєнні зусилля досягнуть успіху», - вважає Кроніг.