UA / RU
Підтримати ZN.ua

Atlantic Council: Конгрес змінив закон США про воєнні злочини, чому це важливо для України?

Нове рішення американських парламентарів усуває лазівку в законодавстві, яка дозволяла російським воєнним злочинцям переховуватися в США.

Цього тижня, коли український президент Володимир Зеленський ходив Вашингтоном, Конгрес одностайно підтримав важливий законопроект, покликаний притягнути Росію до відповідальності за дії проти України. У четвер Палата представників схвалила закон «Про правосуддя для жертв воєнних злочинів». Тепер його повинен підписати президент Джо Байден.

Гіссоу Ніа, яка очолює Програму стратегічних судових розглядів в Atlantic Council, пояснила, що означають нові законодавчі зміни в США і чому це важливо для України і інших країн, постраждалих від війни.

Що змінив Конгрес?

Американський парламент зробив важливий крок, щоб подбати про відповідальність за воєнні злочини. Раніше в США могли судити за воєнні злочини лише в тому випадку, якщо той, хто їх скоїв, або жертва були американськими громадянами. Це означало, що російський солдат, скоївши воєнні злочини проти українців, міг приїхати в США і уникнути кримінального переслідування. Але зміни, які схвалили цього тижня, закривають цю лазівку. Тепер американські прокурори можуть переслідувати воєнних злочинців на території США не залежно від їхньої національності чи національності їхніх жертв, а також від того, де ці злочини були скоєні.

Чому зміни з’явилися тільки зараз?

Правозахисники вже давно добивалися цих змін, щоб суди в США мали змогу притягувати до відповідальності за звірства, скоєні по всьому світу. Чиновники в Департаменті оборони, Держдепартаменті й інших урядових агенціях давно підтримують ініціативу. Оскільки вона відповідає американським зобов’язанням відповідно до чотирьох Женевських конвенцій.

Читайте також: G7 у Берліні обговорить воєнні злочини РФ

Російське широкомасштабне вторгнення в Україну принесло нову терміновість необхідності закрити прогалину в законодавстві, щоб подбати про відповідальність за незаконні російські дії. Ніа пише, що її команда з Проекту стратегічних судових розглядів почала проводити зустрічі на Капітолійському пагорбі, намагаючись просувати ці зміни. В результаті у травні сенатори Дік Дурбін, Чак Грасслі, Ліндсі Грем і Патрік Ліхі разом з членами Палати представників Девідом Сісілліном і Вікторією Спарц запропонували до розгляду законодавчу ініціативу від обох партій і в обох палатах Конгресу.

Чим переслідування за воєнні злочини в США відрізняється від діяльності Міжнародного кримінального суду?

Міжнародний кримінальний суд має юрисдикцію розглядати воєнні злочини, скоєні в Україні. Однак, важливо подбати, щоб США і інші країни теж могли це робити. В Міжнародного кримінального суду  мандат обмежений розглядом найбільш тяжких злочинів, скоєних діячами високого рівня, а також лише в тих випадках, коли національні суди не дуже добре підходять для їх переслідування. Потенційні справи, які будуть розглядатися судами в США, будуть порушені проти порушників низького рівня, які не потрапляють на радар Міжнародного кримінального суду.

Читайте також: Катують, гвалтують, страчують: в ООН розповіли про воєнні злочини росіян в Україні – NYT

Це порушники, які можуть приїхати в США, щоб уникнути відповідальності за свої дії за кордоном, уникнути перевірок і почати нове комфортне життя. Нове рішення Конгресу закриває цю прогалину в законодавстві. Тож США більше не будуть безпечною гаванню для воєнних злочинців.

Що це буде означати на практиці?

Таке розширення юрисдикції важливе для забезпечення відповідальності. Але в реальності це не призведе до появи великої кількості справ, порушених за дії Росії в Україні. Переслідування може відбутися лише тоді, коли підозрюваний у скоєнні воєнного злочину фізично буде перебувати на території США. А ще у американських прокурорів повинні бути вагомі докази для обвинувачення і суду. Крім того, закон вимагає, щоб Генеральна прокуратура США підтвердила, що таке переслідування в інтересах суспільства і необхідне для забезпечення справедливості. Однак, попри це, нові законодавчі зміни будуть гарантувати, що російські воєнні злочинці, опинившись на території США в майбутньому, не уникнуть відповідальності.