UA / RU
Підтримати ZN.ua

Атака Росії на ЗАЕС стане порушенням статті 5 статуту НАТО - посадовці США та Великої Британії

В разі витоку радіації через атаку росіян, Альянс має задіяти військову силу.

Посадовці США та Великої Британії впевнені, що атака російської армії на Запорізьку атомну електростанцію стане порушенням статуту НАТО. Про це заявив Голова спеціального комітету з оборони палати громад Великої Британії Тобіас Еллвуд і в цьому його підтримав Член палати представників конгресу США Адам Кінзінгер.

За словами Голови спеціального комітету з оборони палати громад Великої Британії Тобіаса Еллвуда, у разі витоку радіації через атаку Росії на Запорізьку атомну електростанцію, НАТО має задіяти статтю 5 свого статуту.

«Будь-яке навмисне пошкодження, що спричинить потенційний витік радіації на українському ядерному реакторі, стане порушенням статті 5 НАТО», - заявив Еллвуд.

Британського посадовця підтримав член палати представників конгресу США Адам Кінзінгер.

«Дійсно, це навіть не підлягає дискусії. Будь-який витік радіації вбиватиме людей у країнах НАТО. Це автоматично має задіяти статтю 5»,зазначив Кінзінгер.

Стаття 5 статуту НАТО передбачає що, у разі збройного нападу на будь-яку з держав Альянсу, усі інші члени НАТО вважатимуть цей акт нападом на них усіх.

Читайте також: Ситуація на ЗАЕС небезпечна, але ймовірність великої катастрофи низька — Times

Нагадаємо, українські вчені змоделювали розповсюдження радіації у разі аварії на ЗАЕС.

Читайте також: Окупанти провокують на Запорізькій АЕС «фукусімський сценарій»

Після чергових обстрілів станції збоку росіян, у Міноборони США назвали  дії РФ на Запорізькій АЕС верхом безвідповідальності.