UA / RU
Підтримати ZN.ua

Антипасха 2024: традиції та заборони

В цей день відвідують могили родичів.

12 травня, у першу неділю після Великодня християни східного обряду відзначають Антипасху або Провідну (Фомину) неділю. З цим святом пов’язано багато традицій та заборон. Всі вони стосуються, в першу чергу, вшанування померлих.

Читайте також: Церковне свято: коли в цьому році відзначають Радоницю

Традиції Фоминої неділі

Напередодні свята обов’язково прибирають та прикрашають могили родичів, купують вінки. У саму Провідну неділю прийнято збиратися біля могил всією родиною та привозити їжу. В цей же день встановлюють придбані вінки.

Також заведено залишати скибочку хліба, яку перед тим посипають сіллю. Вважається, що так годують душі померлих.

Причастя на Антипасху дозволяється без постування. Але напередодні причастя віряни дотримуються шестигодинного літургійного посту (з опівночі й до причастя вони нічого не їдять). На Антипасху цей літургійний піст церква дозволяє не тримати. Але послаблення можливе лише для тих, хто дотримувався Великого посту.

З Антипасхи відновлюються виконання таїнства хрещення та таїнства вінчання.

Що не можна робити у Фомину неділю

В цей день не можна сильно наїдатися та пити на цвинтарі. Також заборонено залишати їжу на могилах, оскільки це може привести до того, що її розтягнуть тварини та птахи.

Не дозволяється у цей день ображати людей навколо, не бажано починати нові справи, бо Антипасха - неділя Божа, для відпочинку від справ.

Найважливіше, що церква забороняє робити в цей день та в поминальний тиждень - це споживати алкогольні напої біля могил.