UA / RU
Підтримати ZN.ua

Аномальна спека в Україні: коли чекати на похолодання

Липень 2024 б’є температурні рекорди.

Як і прогнозували синоптики, липень цього року приніс в Україну аномальні температури. Кандидат географічних наук, метеоролог Ігор Кібальчич розповів, коли спека закінчиться.

Читайте також: Синоптик розповіла, якою буде погода в липні

Він нагадав, що цього року з перших днів липня на більшій частині території України (за винятком північно-західних областей) встановилася надзвичайно спекотна погода. Внаслідок надходження повітряних мас із тропічних та субтропічних районів Північної Африки та Близького Сходу на тлі висотного гребеня, температура з кожним днем ставала дедалі вищою.

«В окремі дні на сході та півдні України стовпчики термометрів долали позначку у +40 °С! Важливо, що це температура, яка вимірюється у затінку на висоті 2 метри від поверхні землі. А ось під прямими сонячними променями, та ще в умовах міської забудови і асфальтного покриття фактична температура може перевищувати +50…+60 °С. Безумовно, такі високі показники не характерні для нашої місцевості та негативно впливають на самопочуття багатьох людей і тварин. Однак, у зв'язку з інтенсивним потеплінням клімату, подібні періоди тривалої спеки в майбутньому повторюватимуться все частіше за рахунок збільшення ступеня континентальності клімату над Східною Європою», — попередив він.

Метеоролог також розповів, коли варто чекати на помітне послаблення спеки.

«З урахуванням наявної на даний момент прогностичної інформації, на жаль, до кінця другої декади липня помітного зниження температури повітря не передбачається. Більше того, з 15 по 19 липня відбудеться деяке посилення спеки та її поширення на північні та частково західні регіони України. У цей період максимальні денні показники становитимуть +33…+38 °С, у південних та центральних областях місцями +40…+42 °С. Середньодобова температура, відповідно, може досягати і перевищувати +30 °С, що на 6 – 11 °С вище за кліматичну норму», — попередив він.

За словами експерта, додатковому прогріву повітря у зазначені дати сприятиме одночасно кілька факторів:

«Виходить, що до місцевих факторів додасться також нова порція африканського повітря і на тлі висотного субтропічного гребеня призведе до рекордних температур у більшості областей. Нагадаємо, що абсолютний температурний максимум для всієї України (тобто найвища зафіксована температура) становить +42 °С, що був встановлений у Луганську, у серпні 2010 року. Тому протягом найближчого тижня є всі шанси повторення або навіть перекриття цього рекорду», — пояснив Ігор Кібальчич.

Поступова зміна синоптичних умов прогнозується лише з 20 липня. Внаслідок перебудови атмосферних процесів на більш зональний характер та відновлення так званого «західного перенесення» повітряних мас, в Україну почне надходити свіжіше та прохолодніше повітря з районів центральної та північно-західної Європи.

 Починаючи із західних та північних областей, аномальна спека відступить на схід і на початку третьої декади місяця залишить територію України. На зміну африканському повітрю до нас надійде помірна повітряна маса, тому середньодобова температура наблизиться до норми для цієї пори року. Разом із похолоданням прийдуть також і довгоочікувані опади, які мають помітно покращити ситуацію із посухою та знизити рівень пожежної небезпеки.

Нагадаємо, завідувачка відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС та НАН України Віра Балабух розповіла, якими будуть наступні зими в Україні. Ця тепла зима не була випадковістю.