UA / RU
Підтримати ZN.ua

Андріїв день: історія свята

Апостола Андрія також називають Первозванним.

У неділю, 13 грудня, християни східного обряду шанують пам'ять апостола Андрія Первозванного. У народі це свято також називають Андріїв день. Апостол вважається покровителем моряків і рибалок, йому моляться про захист.

Історія свята

За повір'ями, брати Андрій і Симон народилися і виросли на берегах Галлілейского моря, в сім'ї рибалки і продовжили батьківську справу. Андрій шукав шлях до Бога, не одружився і вів цнотливий спосіб життя.

Почувши пророцтво Іоанна Хрестителя, Андрій прийняв хрещення і став його учнем. З Ісусом Андрій зустрівся, коли хрестився в Йордані. Ставши свідком, зішестя на Христа Святого духа, Андрій увірував і пішов за ним. А після привів до Ісуса і свого брата, якого Христос назвав Петром, а Андрія - Первозванним.

Через 50 днів після воскресіння Христа на апостолів зійшов Святий дух і вони отримали дар зцілювати людей від хвороб і проповідувати різними мовами. Апостоли кинули жереб і обрали напрямок подальшого шляху.

Читайте також: Під час свят на дзвіниці Софії Київської показуватимуть побажання українців

Андрій вирушив у землі, які лежали біля Чорного моря. Він піднявся вгору по Дніпру, передбачивши основу в тому місці міста Києва, благословив горби і поставив на одному з них хрест.

Андрій загинув в селищі Патри, яким правив язичник Егіат. Він наказав розіп'яти Андрія за його служіння Христу і проповідування. Апостол попросив, щоб хрест, на якому він прийме свою смерть, був іншої форми, ніж той, на якому розіп'яли Ісуса, так як вважав, що він не гідний бути розп'ятий на подібному.