UA / RU
Підтримати ZN.ua

Аналітик про епідситуацію в Києві: «Ризикуємо одержати Бергамо помножене на Нью-Йорк»

Ситуація із захворюваністю на COVID-19 у столиці потребує негайної реакції і дій.

У Києві склалася критична ситуація зі стаціонарним лікуванням хворих на коронавірус, пише системний аналітик Євген Істребін. Катастрофічність ситуації наочно демонструє документ, направлений до Кабінету міністрів, Міністерства охорони здоров'я та НСЗУ заступником голови КМДА Валентином Мондрієвським.

«Зверніть увагу на п.1. Замість 25 медичних команд в Олександрівській лікарні працює всього 10. І це – на 500 (!) ліжок. Фахівців не вистачає. Про те, що така проблема виникне й потрібно продумувати механізми щодо мобілізації й навчання, зокрема лікарів інших спеціалізацій, ZN.UA кричить з весни», - зазначає автор.

Однак лікарні досі належним чином не підготовлені до надання стаціонарної допомоги пацієнтам із ковід. Бракує ліків, кисню, засобів захисту. І це - в столиці. Що говорити про регіони?

Є гостра нестача мобільних бригад, які мають відбирати зразки біоматеріалів для тестування на коронавірус методом ПЛР удома в пацієнтів (за направленням сімейного лікаря) та транспортувати до лабораторій.

У пункті 6 документа зазначається: «За оперативною інформацією установ охорони здоров'я, склалася критична ситуація з наявністю обладнання і фахівців для проведення робіт зі збільшення потужності систем киснезабезпечення (на ринку відсутні ємності для кисню великих розмірів 3 т і 5 т, очікувана дата поставки – листопад-грудень)».

А в наступному пункті, номер 7, пропонується вивчити питання генерації кисню: «У зв'язку зі збільшенням споживання медичного кисню виникає запитання щодо можливостей його генерації виробниками».

Своєю чергою пункт 8 звертає увагу на такий факт: «У зв'язку з тим, що в деяких лікарнях немає умов для безпечного розміщення кисневих станцій, одержати експертний звіт неможливо».

«Навряд чи тут можна додати щось іще. Викладена інформація наочно свідчить: у Києві склалася катастрофічна епідситуація, яка потребує негайної реакції і дій. Інакше ми ризикуємо одержати Бергамо помножене на Нью-Йорк», - резюмує Істребін.

Читайте також: На початку тижня в Києві зафіксували антирекорд за кількістю пацієнтів із ковід у лікарнях – аналітик

На запитання про те, яка ситуація із захворюваністю на ковід у Києві - тестування, госпіталізації, забезпечення кисневими ліжко-місцями, відповідає системний аналітик Євген Істребін у статті «COVID-19 vs Київ» для читачів ZN.UA.