UA / RU
Підтримати ZN.ua

Аналітик ISW розповів, чи зможуть росіяни захопити Слов’янськ і Краматорськ

Російська армія швидко пересувається на рівнинах, але не готова до боїв у місті.

Російські військові, які зараз намагаються наступати на Донеччині, навряд чи зможуть захопити такі великі міста, як Краматорськ і Слов’янськ, вважає аналітик американського Інституту вивчення війни (ISW) Джордж Варос.

За словами Вароса, механізовані підрозділи російської армії здатні проходити великі відстані відкритими рівнинами, сільською місцевістю, де є добре укріплена українська оборона. Однак не готові до боїв у місті – темп сповільнюється з наближенням до більш густонаселеної території.

«На початку війни їм вдалося досить швидко дістатись до Броварів та інших частин Києва через поля. Але там, де росіянам доводилося діяти в міському середовищі, їхні операції зупинялися. Коли росіяни були на околицях Оболоні, в Бучі, в районі Бородянки, їхні операції уповільнилися. Просування Маріуполем, тамтешнім міським середовищем, теж було повільним», - розповідає Варос  в інтерв’ю «Суспільному».

З огляду на це, аналітики очікують, що лінія Краматорськ – Бахмут, передусім на шосе E40, де є підготовлені українські оборонні позиції, уповільнить темпи Росії.

Як приклад неготовності росіян діяти у міському середовищі, Варос наводить наступ на Сіверськ. Це маленьке місто росіяни не можуть взяти, відколи заявили про вихід на кордон Луганської області.

«Я не бачу перспектив того, що росіяни досягнуть швидких успіхів, беручи до уваги складнішу та ще краще підготовану оборону Донеччини. Ми вважаємо, що Кремль навряд чи захопить їх (Краматорськ, Слов'янськ й інші міста Донеччини – ред.), і, тим більше, до 11 вересня», - підсумовує аналітик.

Читайте також: Не змогли наростити темп: ISW сумнівається у здатності росіян захопити Слов’янськ чи Бахмут

Чому агресор провалив перший етап вторгнення і не зміг досягти успіху в другому? Які завдання має вирішити наша армія на третьому етапі, щоби витіснити росіян з України? Якими є наслідки перемир'я, до якого Путін схилятиме Україну? Читайте у статті генерал-майора Сергія Савченка «Чекаєте на потужну вогневу підготовку та контрнаступ? Цього не буде. Все вже почалось».