UA / RU
Підтримати ZN.ua

Amnesty International вимагає звільнити затриманих напередодні кримськотатарських активістів

Правозахисники також вимагають від окупантів Криму припинити переслідування інакодумців на анексованому півострові.

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International закликала російську окупаційну "владу" Криму негайно звільнити затриманих кримськотатарських активістів і припинити переслідування інакомислячих на анексованому півострові.

"Затримання та арешт Сервера Караметова вже є кричущим порушенням прав на свободу слова та зібрань, але затримуючи активістів, які вийшли на його підтримку, де-факто "влада" Кримського півострова перевершила саму себе, демонструючи патологічну нетерпимість по відношенню до будь-якого інакомислення. Ми вимагаємо негайного звільнення всіх затриманих сьогодні кримсько-татарських активістів і припинення будь-якого незаконного переслідування кримчан", - повідомила виконавчий директор Amnesty International Україна Оксана Покальчук.

Нагадаємо, в понеділок, 14 серпня, окупаційна влада" Криму затримала в Сімферополі кількох літніх кримських татар, які проводили поодинокі пікети на підтримку раніше заарештованого Сервера Караметова і проти репресій по відношенню до кримських татар і кримських мусульман. Крім сімферопольських пікетувальників силовики затримали правозахисницю Лілю Гемеджі. У діях пікетувальників співробітники спецслужб намагалися знайти "умисел".

Літнього кримськотатарського активіста Сервера Караметова затримали 8 серпня за поодинокий пікет на підтримку заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза. 9 серпня Залізничний "суд" Сімферополя присудив йому десять діб адміністративного арешту за "опір співробітникам поліції".