UA / RU
Підтримати ZN.ua

Amnesty International оприлюднила супутникові знімки російських військ на Донбасі

Кремль неодноразово заперечував причетність до бойових дій на території України. Супутникові знімки говорять про зворотне.

Правозахисна організація Amnesty International оприлюднила супутникові знімки, які вказують на нарощування російського озброєння і артилерії на сході України, і звинуватила Росію в підбурюванні сепаратистів на вчинення військових злочинів.

Amnesty International закликала всі сторони конфлікту, включаючи Росію, припинити порушення законів війни.

Незважаючи на крихке перемир'я, ситуація в регіоні залишається загрозливою, зазначають в організації. "Всі сторони конфлікту вже продемонстрували свою зневагу до життя цивільного населення, а також відверто порушують свої міжнародні зобов'язання", - зазначив Саліл Шетті, генеральний секретар Amnesty International, який перебуває з офіційним візитом у Києві.

"Докази, якими ми володіємо, вказують на те, що Росія розпалює конфлікт шляхом прямого втручання, а також шляхом підтримки сепаратистів на сході України. Росія повинна зупинити безперебійний потік озброєння та іншу допомогу сепаратистам, оскільки саме вони вдаються до брутальних порушень прав людини в регіоні", - зазначив він.

В Amnesty International задокументували випадки невибіркових обстрілу артилерійським вогнем, викрадень, тортур і вбивств на сході України.

Кремль неодноразово заперечував будь-яку причетність до бойових дій на території України, однак супутникові знімки і свідчення, зібрані організацією, вказують на незаперечні докази того, що військові дії переросли в те, що Amnesty International зараз розглядає як міжнародний збройний конфлікт.

На знімках видно нові позиції артилерії, розміщені безпосередньо в межах кордонів України в період з 13 по 29 серпня.

"Ці супутникові знімки, факти затримання російських військових підрозділів на території України та свідчення очевидців пересування російських збройних загонів і військової техніки через кордон не залишають жодних сумнівів у тому, що тепер це міжнародний збройний конфлікт", - зазначив Шетті.

Дослідники Amnesty International збирали свідчення людей на сході України, які втекли з місць військових дій поблизу Алчевська, Донецька, Краматорська, Красного Луча, Лисичанська, Луганська, Рубіжного, Первомайська і Слов'янська. Дослідники також опитали українських біженців на території Ростовської області Росії.

Мешканці Слов'янська розповіли Amnesty International історію про те, як сепаратисти викрали місцевого священика, двох його синів і двох відвідувачів церкви і вимагали 50 тисяч доларів США викупу. До того часу, як місцевим жителям вдалося зібрати гроші, викрадачі вже вбили своїх жертв.

Amnesty International також отримала повідомлення з достовірних джерел про викрадення та побиття, вчинені батальйонами добровольців, що воювали на стороні українських збройних сил. !zn