UA / RU
Підтримати ZN.ua

Американські сенатори засвідчили двопартійну підтримку України у боротьбі за суверенітет та територіальну цілісність

Президент Володимир Зеленський провів зустріч з сенаторами США. На порядку денному були питання нарощування військової та фінансової допомоги Україні, посилення санкційної політики стосовно Росії та ситуація навколо Запорізької АЕС.

© Офіс президента України
© Офіс президента України
© Офіс президента України

В столицю України з робочим візитом прибули сенатори США, співголова Групи підтримки України в Сенаті Роберт Портман та членкиня Групи підтримки Емі Клобучар. Президент Володимир Зеленський провів зустріч з американськими високопосадовцями, які засвідчили незмінну підтримку українців у боротьбі проти російської військової агресії, повідомляє пресслужба Офісу Президента.

«Це важливий сигнал щодо підтримки України, її територіальної цілісності. Я хотів би подякувати за двопартійну та двопалатну підтримку в Конгресі США. Окремо хочу подякувати Президенту Байдену, його адміністрації за постійну роботу», — заявив президент України. 

Читайте також: НАТО і США мають надати Україні більше зброї саме зараз, росіяни виснажені — американський генерал

Під час зустрічі обговорювалися поточна ситуація на фронті, питання подальшої військової та фінансової допомоги. Володимир Зеленський подякував США за лідерство у наданні Україні зброї та наголосив на необхідності нарощування постачання.

Обговорювалася й подальша санкційна політика стосовно Росії. 

«Це великі спільні зусилля. Вони дають результати. Хоча ще не спрацювали на повну. Попереду – багато роботи. Розраховую, що санкційний тиск нарощуватиметься. Одним з елементів такого тиску має стати запровадження візових обмежень для громадян РФ. Щоб росіяни відчули наслідки власної підтримки агресії проти України», – наголосив президент.

Читайте також: МЗС європейських країн розглянуть питання заборони видачі віз росіянам

Окрему увагу приділили ситуації навколо Запорізької АЕС. Мілітаризація ядерного об'єкта є неприпустимою, і свідчить про черговий злочин РФ - ядерний тероризм. Ситуація складна і становить загрозу всьому європейському континенту. Тому на місію МАГАТЕ, яка нещодавно прибула в Україну на чолі з Рафаелем Гроссі, покладаються великі сподівання. Адже для забезпечення стабільної безпекової ситуації територія ЗАЕС має бути демілітаризована та передана під повний контроль України.

Читайте також: Міжнародні організації мають надавити на Путіна, аби він вивів війська із ЗАЕС – Bloomberg

Наприкінці зустрічі, Володимир Зеленський вручив Роберту Портману та Емі Клобучар ордени «За заслуги» І ступеня, якими їх було нагороджено Указом Глави держави від 23 серпня 2022 року.

Після перемовин з американськими сенаторами, президент України провів зустріч з генеральним директором МАГАТЕ Рафаелем Гроссі