UA / RU
Підтримати ZN.ua

Американські інспектори відстежують спорядження, що постачається Україні

Вашингтон хоче переконатись, що його допомога використовується за призначенням.

Американські фахівці проводять інспекцію американського військового обладнання в Україні в рамках зусиль щодо відстеження спорядження, наданого ЗСУ, повідомляє сьогодні france24 з посиланням на Пентагон.

Сполучені Штати виділили Україні військової допомоги майже на 18 мільярдів доларів з того часу, як російські війська вторглися до країни у лютому. Тепер Вашингтон хоче переконатись, що ця допомога використовується за призначенням.

Читайте також: Зеленський зустрівся у Києві з двома сенаторами США – вони оцінили рівень прозорості у постачаннях зброї ЗСУ

"Невелика група, що складається зі співробітників посольства США в Києві та офісу аташе з питань оборони, провела кілька інспекцій постачання американської допомоги в галузі безпеки протягом останніх двох місяців на території України", - йдеться у заяві прес-секретаря бригадного генерала Пета Райдера.

"Ці місця не знаходяться поблизу лінії фронту війни Росії проти України", - сказав Райдер, додавши, що "інспекції не є реакцією на будь-що - у нас немає доказів широкомасштабного витоку американської допомоги у сфері безпеки в Україні".

На початку тижня високопоставлений представник оборонного відомства США надав детальну інформацію про зусилля щодо відстеження обладнання, яке передається Україні.

Потім Україна відстежує рух "допомоги у забезпеченні безпеки від прикордонних логістичних центрів до лінії фронту", а також "надає звіти про витрати та пошкодження, щоб зафіксувати втрати", - сказав чиновник.

Американський персонал проводить інспекції "скрізь, де дозволяють умови безпеки", а Міністерство оборони також навчає українських фахівців, щоб вони могли надавати дані з районів, куди не можуть потрапити команди посольства.

Минулого тижня Держдепартамент США попередив, що головну загрозу становить захоплена зброя.

"Захоплення проросійськими силами української зброї досі було основним вектором диверсій", — йдеться в інформаційному бюлетені Держдепартаменту.

"Росія, ймовірно, також використовуватиме цю зброю для розробки контрзаходів, пропаганди або проведення фальшивих операцій", — уточнюється в бюлетені.

Нагадаємо, конгресвумен українського походження Вікторія Спартц написала листа президенту США Джо Байдену і ряду високопосадовців, у якому просить дати Україні більше летальної зброї для захисту.

Читайте також: Вікторія Спартц у Конгресі проголосувала проти виділення додаткових $12,3 млрд для України: чому

Водночас політик не забула своїх претензій до Банкової та запропонувала впровадити військову логістику P2P (від точки до точки) на передовій. А також попросила створити групу для спостереження за розподілом фінансової допомоги Україні, щоб «уникнути високих ризиків некомпетентності, корупції та зловживання владою в українському уряді».

Пропозиції конгресумен небезпідставні, але залишається ризик, що допомогу Україні буде «поховано» у бюрократичних процедурах.

Читайте також: Республіканці проти плану демократів фінансувати допомогу Україні за рахунок арештованих активів РФ — WP