UA / RU
Підтримати ZN.ua

Альпініст, що вижив після бійні у Пакистані, розповів, як бойовики стратили українців

Розстрілявши українських альпіністів у таборі біля гори Нанга-Парбат, терористи кричали, що "помстилися за Усаму бен Ладена".

Американський журнал National Geographic взяв інтерв'ю у пакистанського альпініста Шер Хана, що вижив після бійні в базовому альптаборі біля гори Нанга-Парбат у Пакистані, де 23 червня бойовики розстріляли 11 осіб, у тому числі трьох харків'ян.

Пакистанець погано почувався через гірську хворобу і спустився у базовий табір, щоб відпочити. Раптово він прокинувся о пів на десяту вечора, почувши шум біля намету.

"Я трохи відкрив намет і побачив збоку, приблизно за двадцять метрів, людину c автоматом Калашникова в руках. Він був одягнений у місцеву камуфляжну форму. Потім прямо навпроти мого намету, я побачив Ернеста - альпініста з Литви. Він стояв поруч із терористом і повторював: "Я - не американець. Я - не американець", - розповів Шер Хан в інтерв'ю, перекладеному виданням "Медіапорт".

"З іншого боку табору чулося: "Виходьте. Всім вийти. Мерщій, мерщій". Це вони виганяли з наметів альпіністів з Китаю. "Талібан! Аль-Каїда! Здавайтеся!" - згадує він.

За його словами, зібравши всіх альпіністів разом, терористи почали відбирати у них гроші. А рації, супутникові телефони, ноутбуки, сонячні батареї та іншу техніку знищили - розстріляли з автоматів і розбили камінням.

Шер Хану і двом іншим ісмаїлітам з Хунзи вдалося переконати талібів відпустити їх завдяки вірі. Іншим полоненим люди зі зброєю, наказали повернутися спиною.

"Я не думав, що вони будуть стріляти. Я припускав, що вони прийшли грабувати. Раптово я почув звуки пострілів. Я трохи підняв голову і побачив українського хлопця, з яким я сидів поруч, коли ми всі були пов'язані. Терористи почали стріляти чергами. Тричі. Тррр. Трррр. Трррр. Тричі, ось так. Потім ватажок, ця дурна і неприємна людина, сказав: "Досить палити. Зупиніть стрілянину". І цей сучий син пройшовся між тілами, особисто по черзі стріляючи в них. Він вистрілив у кожне тіло.

А потім ми почули гасла: "Allahu Akbar", "Salam Zindabad" і "Osama bin Laden Zindabad" ("Хай живе Усама бен Ладен" - ред.). І один з цих дурнів прокричав: "Сьогодні ці люди помстилися за Усаму бен Ладена", - розповів Шер Хан.

Харків'янин Олександр Заколодний, який у момент трагедії знаходився на висоті 6100 метрів (розстріляли альпіністів на висоті 4800 м), впевнений, що все, сказане пакистанцем, - правда.

"Я знайомий з Шер Ханом, бачив інтерв'ю і можу сказати, що ніяких протиріч з тим, що знаю і бачив, там немає", - зазначив він у коментарі газеті "Вести".

Нагадаємо, трагедія сталася 23 червня в наметовому таборі біля підніжжя гори Нанга Парбат. Від 10 до 12 озброєних людей у формі співробітників правоохоронних органів розстріляли альпіністів.

Було вбито трьох українців (харків'яни Ігор Свергун, Бадаві Кашаєв, Дмитро Коняєв), двоє словаків (також члени експедиції Харківського альпклубу), два громадянина КНР, один непалець, громадянин Литви та громадянин США. !zn

Читайте також:

При нападі бойовиків на альптабір в Пакистані загинули троє альпіністів з Харкова

Розстріл українців у Пакистані: Київ вимагає покарання винних і виплати компенсацій

Відповідальність за вбивство українців у Пакистані взяло угруповання "Джундуллах"