UA / RU
Підтримати ZN.ua

Аласанія подає до суду на Наглядову раду "Суспільного"

Керівник НСТУ буде оскаржувати своє звільнення.

Керівник Національної суспільної телерадіокомпанії України Зураб Аласанія подасть позов проти НСТУ та членів Наглядової ради Світлани Остапи і Тетяни Лебедєвої через дострокове усунення його від посади. Як повідомив адвокат Андрій Гук позов буде подано 25 лютого до Шевченківського районного суду Києва.

Згідно з текстом позовної заяви, Аласанія вважає незаконним рішення Наглядової ради НСТУ про дострокове розірвання контракту з ним та просить суд скасувати відразу кілька рішень Наглядової ради:

Про внесення до порядку денного питання про розірвання контракту і його розгляд у закритому режимі;

Про голосування за проект рішення питання про дострокове припинення контракту шляхом заповнення письмових анонімних бюлетені;

Про припинення контракту достроково на підставі пунктів 7.4.2.1;

Про встановлення дати припинення контракту - 6 травня 2019 року;

Про призначення Миколи Чернотицького виконувачем обов'язків голови правління НСТУ.

У документі зазначається, що Зураб Аласанія проситиме суд розглядати справу в порядку спрощеного позовного провадження в судовому засіданні з повідомленням учасників справи.

31 січня Наглядова рада Національної суспільної телерадіокомпанії України (НСТУ) проголосував за дострокове розірвання контракту з головою правління Зурабом Аласанією. За відповідне рішення проголосували дев'ять членів ради, проти – троє. Причину звільнення Аласанії в наглядовій раді називати не стали.

Протокол засідання Наглядової ради було опубліковано лише 6 лютого. Під час засідання Аласанію звинуватили в незбалансованій і непрозорій фінансовій політиці і нездатності реалізувати концепцію розвитку мовника. У списку претензій також присутні "деполітизація" новин, "невірне розуміння відсторонення від влади" і недостатнє висвітлення подій з участю президента Петра Порошенка.

Правління "Суспільного" висунуло вимогу, щоб Наглядова раду переглянула рішення про звільнення Аласанії, однак вона цього не зробила.