UA / RU
Підтримати ZN.ua

Активісти вимагають від депутатів заборонити інтернет-рекламу тютюну та електронних сигарет

Верховна Рада знову відтерміновує антитютюновий законопроєкт №4358.

Громадські активісти закликають народних депутатів ухвалити в першому читанні комплексний антитютюновий законопроєкт №4358, який передбачає заборону реклами тютюну та електронних пристроїв для куріння в мережі Інтернет, повідомляє ГО "Життя".
Також комплексним законопроєктом пропонується заборонити ароматизовані тютюнові вироби, викладку сигарет в магазинах та кіосках, рекламу та спонсорство електронних пристроїв для куріння, запроваджуються нові графічні попередження на пачках сигарет зі справжніми зображеннями хвороб, а також посилюється захист від пасивного куріння у громадських і на робочих місцях. 
20 січня 2021 року Комітет з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування змінив свій висновок про рекомендацію ухвалення комплексного антитютюнового законопроєкту №4358 та рекомендував парламенту направити його на доопрацювання.  
На думку Комітету, така необхідність викликана ухваленням урядового закону №1019-IX, який забороняє продаж неповнолітнім електронних сигарет, рідин до них та пристроїв для куріння тютюнових виробів. Хоча продаж неповнолітнім тютюнових виробів для нагрівання дозволено до середини 2022 року.
Громадські активісти переконані, що таке рішення Комітету відтермінує ухвалення комплексного антитютюнового законопроєкту №4358 на невизначений термін. Крім того, експерти наголошують на відсутності суперечностей у комплексному законопроєкті та урядовому. Відмітимо, громадський законопроєкт відповідає Рамковій конвенції ВООЗ із боротьби з тютюном та імплементує положення Директиви 2014/40/ЄС щодо захисту молоді від залучення до куріння.

Читайте також: Рада заборонила продавати дітям електронні сигарети

Зазначимо, згідно з дослідженнями в Україні 15% дітей у віці 13-15 років вживають тютюнові вироби, а 20% електронні сигарети.

У 2019 та 2020 роках вперше за 10 років відновилася тенденція збільшення поширеності куріння серед молоді 18-29 років.