UA / RU
Підтримати ZN.ua

Агресивніші за COVID-19: в Україні циркулюють віруси типу А

Від грипу А згоряють упродовж тижня.

У цьому епідсезоні в Україні та країнах східної частини європейського регіону переважатимуть віруси типу А (найагресивніші). Про це повідомив позаштатний інфекціоніст Міністерства охорони здоров'я України доктор медичних наук Ольга Голубовська.

За її словами, 27 країн повідомляють про інтенсивність розповсюдження від середньої до вкрай високої.

"Серед 126 випадків таких інфекцій у 17% виявлено віруси A(H3), а у 57% – A(H1)pdm09(!). І частка інфекцій, викликаних вірусами типу А, продовжує зростання", - каже інфекціоніст.

Голубовська зазначає, що, на відміну від COVID-19, від грипу типу A(H1)pdm09 людина згоряє за кілька днів (до тижня). Тому тимчасовий фактор тут має величезне значення: при пізньому призначенні навіть ефективних лікарських засобів толку мало, настають незворотні зміни та виснаження захисних сил організму.

Читайте також: COVID-19 залишиться з нами, як грип – версія УЦОЗ
Читайте також: Епідемія грипу в Україні почнеться з кінця листопада

Інфекціоніст радить запасатися протигрипозними препаратами (озельтамівір, балаксивір), які є ефективними, якщо їх приймати в перші 48 годин від дебюту клінічних симптомів. Також вона закликала забезпечити воїнів на передовій необхідними препаратами та за можливості вакцинуватися.

Раніше у ВООЗ заявили, що приблизно 90% населення Землі має імунітет до SARS-CoV-2.