UA / RU
Підтримати ZN.ua

Агенти Кремля намагалися створити «Федеративну республіку Україна» – СБУ

До її складу мали увійти п’ять областей. Мета операції – розхитати ситуацію в тилу воюючої країни.

Служба безпеки України заблокувала створення на заході країни чергових «народних республік». До складу «Федеративної республіки Україна» мали ввійти: Івано-Франківська, Закарпатська, Львівська, Тернопільська та Чернівецька області.

«Логіка створення псевдоутворення – розхитати ситуацію в тилу українських військових», - пояснили у спецслужбі.

Організатори мережі мали завербувати у західних і центральних регіонах країни понад пів тисячі осіб. Озброєні сепаратисти повинні були ліквідувати силовиків і представників влади, захопити адмінбудівлі та проголосити «народні республіки» за зразком подій 2014 року на Донеччині та Луганщині.

Захоплені міста мали об’єднати у підконтрольну Кремлю «Федерацію». Однак плани заколотників не справдилися: задум викрили, організатора та ключових осіб мережі затримали на Івано-Франківщині.

Спільники заколотника дали покази на нього, з організатором проводяться слідчі дії. За ст. 109 КК України – дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади, їм загрожує десять років ув’язнення.

Читайте також: США готуються оголосити про санкції проти проросійських сепаратистів в Україні

Україна одинадцятий день відбиває повномасштабну агресію  Росії, ключові бої нині зосереджені на півдні, півночі, у центрі та на сході країни. Противник зазнає поразки, багато російської техніки знищено, а військові здалися у полон.

Зазнавши поразки у захопленні силою, окупанти вдалися до перевіреної тактики розгойдування ситуації й утворення «народних республік». Однак і ці спроби зазнали поразки, зокрема, у Херсоні провалилася спроба створення « «ХНР».

Що ж до захоплення адмінбудівель, то на час дії у країні воєнного стану, військові матимуть право відкривати по сепаратистах вогонь на ураження.