UA / RU
Підтримати ZN.ua

Адвокат Сущенка спростував інформацію про переведення його в карцер

Тим не менше українець перебуває в певній ізоляції.

Незаконно засудженого в Росії українського журналіста Романа Сущенка не переводили до карцеру, повідомив його захисник Марк Фейгін, спростувавши таким чином слова омбудсмена Людмили Денисової. Він додав, що Сущенко перебуває у тій же камері, що й 20 грудня, коли адвокат зустрічався з Романом.

"Це не карцер, це приміщення камерного типу, називається ПКТ, в якому він знаходився і знаходиться зараз. Нічого не змінилось. Карцером це називають на тюремному жаргоні. Справедливо Денісова каже про підйом о 5 годині замість 6:30", – сказав Фейгін в коментарі одного із українських телеканалів.

Він зазначив, що в це приміщення камерного типу Сущенка помістили не через порушення, а "заради нього самого".

"Зараз не все так драматично, хоча умови в яких він перебуває, вимагають втручання. Роман повинен мати певні можливості для заняття своїми особистими справами – він малює і так далі. Те, що він знаходиться в безпечному місці 90 днів, найімовірніше все буде продовжуватися його там перебування. Але загалом це скоріше добре, ніж погано", – додав адвокат.

Напередодні уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова з посиланням на дружину Романа Сущенка повідомила, що українського політв'язня напередодні новорічних свят помістили до карцеру.

Як повідомлялося, 4 червня Московський міський суд, ґрунтуючись на сфабрикованих звинуваченнях у шпигунстві, засудив Романа Сущенка до 12 років колонії суворого режиму. 12 вересня Верховний суд РФ відхилив клопотання захисту про скасування незаконного вироку, винесеного судом першої інстанції. Засідання суду тривало 10 хвилин.

МЗС України вкотре висловило протест у зв'язку з рішенням російського суду, а також вимагало звільнити політв'язня. За словами адвоката Марка Фейгіна, Сущенко готовий написати прохання щодо помилування на ім'я президента РФ Володимира Путіна, щоб домогтися звільнення з російської в'язниці.

7 листопада Сущенка етапували до Виправної колонії №11 у Кіровській області.

ФСБ затримала Сущенка в Москві в жовтні 2016 року, назвавши його кадровим співробітником української військової розвідки. Проти українського громадянина відкрили кримінальне провадження за статтею "шпигунство". ФСБ звинуватила Сущенка в зборі інформації про російське вторгнення в Україну. Під час досудового розслідування і судового розгляду справи він провину не визнав.