UA / RU
Підтримати ZN.ua

Адміністраторку Telegram-каналів ГРУ звільнили з СІЗО після внесення півторамільйонної застави

Застава за підозрювану в держзраді збирали представники «Партії Шарія».

У понеділок, 8 лютого, з харківського СІЗО звільнили підозрювану в державній зраді Вікторію Даскаліцу. За даними слідства, вона адмініструвала мережу російських Telegram-каналів і переводила у готівку гроші за розміщення замовних матеріалів.

Адвокат підозрюваної Валентин Рибін повідомив про звільнення підзахисної місцевому виданню Kharkiv Today. Він уточнив, що після звільнення з-під варти Даскаліца повинна знаходитися за місцем реєстрації і бути в СБУ за викликом слідчого.

1,5 млн гривень застави за підозрювану внесли ще в минулу п'ятницю, але через відсутність квитанції про оплату Даскаліці довелося провести вихідні в СІЗО.

Вікторія Даскаліца - співмешканка одесита Артема Давидченка, який зараз мешкає в Тирасполі. Слідство вважає його головним адміністратором Telegram-каналів.

Адвокат Валентин Рибін захищає в українських судах «беркутівців», підозрюваних у вбивствах учасників Революції Гідності, бойовиків угруповань «ДНР» і «ЛНР», російських шпигунів і диверсантів.

За словами Рибіна, заставу за Даскаліцу "збирали всім миром". Як повідомляють ЗМІ, цим займалися безпосередньо представники "Партії Шарія".

Читайте також: У ЗСУ вказали на російське походження Telegram-каналів «НачШтабу» і «Черговий ООС»

Напередодні СБУ відзвітувала про розкриття російської агентурної мережі, робота якої спрямована на дестабілізацію і підрив української державності. За допомогою Telegram-каналів «Легитимный», «Резидент», «Картель», «Сплетница», «Черный квартал», «Политический расклад», «Нетипичное Запорожье», «Тремпель Харків», «Одесский фраер», «Днепр live», «Николаев live», «Херсон live» агенти спецслужб поширювали фейки і дезінформацію.

Адміністраторами каналів виявилися активісти «російської весни» з Харкова та Одеси, їхными кураторами - 85 Головний центр спеціальної служби ГУ Генерального штабу ЗС РФ (колишнє ГРУ). База агентів розташовується в Тирасполі - «столиці» підконтрольної РФ «Придністровської Молдавської Республіки» (непідконтрольна Кишиневу територія Молдови).

СБУ затримала двох адміністраторок каналів. Одну суд взяв під варту другу відправив під домашній арешт.