UA / RU
Підтримати ZN.ua

Абсолютна більшість українців бачать майбутнє в своїй державі – опитування

При цьому майбутнє в Україні викликає одночасно відчуття надії та тривоги.

Абсолютна більшість українців, які зараз проживають в Україні, а точніше  86%, хочуть  будувати своє майбутнє життя в цій країні і надалі. При цьому більшість з них – 59 % –  демонструють однозначну налаштованість залишатися в Україні. Такі дані соціологічного опитування оприлюднив Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова.

І хоча бажання жити в Україні  переважає в усіх вікових групах, із віком  налаштованість залишатися в Україні зростає. Так, якщо серед молоді  будувати майбутнє в Україні хочуть 74%, серед респондентів 30–39 років – вже 81%, 40–49 років – 87%, 50–59 років – 90%,  і серед найстаршої групи – 93%.

Серед почуттів, які  опитані відчувають стосовно майбутнього України, у 61% переважає надія, на другому місці тривога – у 40%,   та  оптимізм – у 33,5%.

У регіональному розрізі найменше надії відчувають на сході країни, а найбільше на півдні та в центрі.

Водночас близько половини українців вважають, що за роки незалежності відбулося скільки ж позитивного, стільки й негативного. При цьому  кожен четвертий  (25%) вважає, що  позитиву було більше, тоді як для   17%  переважав негатив.

Читайте також: Українці пишаються бути громадянами своєї держави – опитування

Загальнонаціональне опитування проведено Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова з 8 по 15 серпня 2024 року методом face-to-face у всіх областях, але лише на тих територіях, що контролюються урядом України. Опитано 2017 респондентів. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%. Однак  додаткові систематичні відхилення вибірки можуть бути зумовлені наслідками російської агресії, зокрема, вимушеною евакуацією мільйонів громадян.