UA / RU
Підтримати ZN.ua

Абітурієнти на тимчасово окупованих територіях зможуть вступити до українських вишів

У Верховній Раді розповіли, яким чином відбуватиметься процедура.

Абітурієнти, що наразі перебувають на тимчасово окупованих територіях України, матимуть можливість вступити до наших вищих навчальних закладів. Про це повідомила голова підкомітету з питань вищої освіти Верховної Ради Юлія Гришина у Telegram.

За її словами, вступникам, що не можуть виїхати з окупації та скласти національний мультипредметний тест, дозволять скласти вступні випробування дистанційно — у форматі індивідуальної усної співбесіди чи творчого конкурсу.

Тим, хто бажає вступити на контракт, пропонуватимуть лише надіслати мотиваційний лист.

Гришина також розповіла, що абітурієнти з позитивними результатами вступних випробувань, отримають можливість скористатися спеціальною квотою (квота-2) у ВНЗ або ж гарантовано вступити до закладів фахової передвищої освіти.

Читайте також: Вступна кампанія: особливості проведення під час воєнного стану

“Наша держава бореться за кожного українця! І зробить все можливе, аби кожна українська дитина могла отримати освіту та будувати своє майбутнє саме в Україні!” — заявила голова підкомітету.

Раніше Міністерство освіти й науки, а також профільний парламентський комітет заявляли, що з 1 вересня українські школярі та студенти повернуться до навчання в офлайн форматі

Своєю чергою голова профільного комітету Верховної Ради Сергій Бабак запевнив, що при прийнятті відповідного рішення буде враховуватися наявність в школах чи поблизу них бомбосховищ.

Але згодом міністр освіти й науки України Сергій Шкарлет заявив, що рішення про офлайн чи онлайн формат освітнього процесу в новому навчальному році будуть приймати засновники шкіл.