UA / RU
Підтримати ZN.ua

77% громадян ЄС все ще готові приймати біженців з України – опитування

Наразі в Європі перебуває близько восьми мільйонів українських біженців.

Понад три чверті опитаних європейців - 77% - стверджують, що готові прийняти українських біженців, свідчать результати опитування сервісу Eupinions (належить німецькому фонду Bertelsmann Stiftung), проведеного у вересні серед 13 204 жителів Бельгії, Франції, Німеччини, Італії, Нідерландів, Польщі та Іспанії - його результати репрезентативні для всього ЄС, зазначають соціологи. 

Ступінь цієї відкритості найбільший в Іспанії, і був таким незмінним з березня: 89% іспанців вважають, що їхня країна повинна приймати біженців. 

Найнижчий рівень готовності приймати біженців з України - у Франції (72%). У Німеччині цей рівень готовності знизився з березня (86%) до 74% у вересні. Таким чином, рівень готовності населення приймати біженців впав на 12 процентних пунктів в обох країнах.

Тим часом у деяких країнах завершуються гуманітарні програми для українців, і біженці першої хвилі змушені тимчасово перетворитися на емігрантів: самостійно шукати житло й оплачувати його, шукати роботу, влаштовувати дітей у садочки, школи. Про актуальні проблеми українських біженців розповідає Олена Жежера у статті «Українці-біженці за кордоном. Як справи і що далі?»