UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ігнорування повістки: яке покарання може загрожувати

Роз'яснення дав експерт.

В Україні оголошена загальна мобілізація та воєнний стан, що введені через повномасштабне вторгнення РФ. В цей період мобілізації підлягають військовозобов'язані чоловіки від 18 до 60 років, які отримують повістки. Керуючий партнер Адвокатського об'єднання «АКТ», керівник практики військового права Микола Онисковець розповів виданню «УНІАН», що може загрожувати особам, які ігнорують повістки.

Чи можна ігнорувати повістку, яка надійшла поштою

Онисковець пояснив, що для особи, яка проігнорувала повістку, в Україні передбачена адміністративна відповідальність за статтею 210-1 КУпАП – це порушення законодавства про мобілізацію.

Читайте також: Контракт із ЗСУ: чи може підписати військовозобов'язаний, який отримав повістку

Експерт додав, що у період воєнного стану за таке порушення передбачено штраф за повістку, а саме її ігнорування – від 1000 до 1500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто йдеться про суму від 17 000 до 25 500 грн.

«В умовах воєнного стану представникам ТЦК не треба складати протокол, вони можуть заочно виносити постанову, і її зобов'язані направити відповідній особі. Громадянин може або сплатити штраф, зазначений у постанові, або оскаржити її. Якщо особа не сплатить або не оскаржить постанову, надалі її буде скеровано до виконавчої служби, що надалі може призвести до накладення арешту на рахунки та майно», – наголосив адвокат.

За словами Онисковця, крім штрафу, за ігнорування повістки громадянин може зіткнутися із заходами впливу, що передбачені ст. 27 закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

«У цій статті йдеться про те, що в тому разі, якщо громадянин не виконує свої обов'язки під час мобілізації, зокрема, не з'являється за повісткою, то керівник ТЦК звертається до органів поліції, щоб таку особу затримали за адміністративне порушення і доправили до ТЦК», – сказав він.

Адвокат зазначив, що після цього органи поліції можуть прийти туди, де мешкає порушник, або зателефонувати йому.

«Якщо працівники поліції не можуть затримати громадянина, вони дають письмову відповідь про неможливість адмінзатримання та доставлення особи до ТЦК. Після цього керівник ТЦК надсилає вимогу до такої особи, в якій ідеться, що вона має з'явитися за повісткою», – йдеться у повідомленні.

Експерт підкреслив, що ця вимога теж надсилається «Укрпоштою». За його словами, навіть якщо людина не отримає такого листа, наприклад, він повернеться назад за строками зберігання або людина відмовиться його отримати, – він вважатиметься врученим належним чином.

«За фактом, механізм такий самий, як і з врученням повісток. Після того, як така вимога повертається до відправника, і особа не виконує покладені на неї обов'язки з'явитися за повісткою, відповідний орган ТЦК звертається до суду стосовно того, щоб такій особі тимчасово обмежили керувати транспортним засобом», – резюмував Онисковець.

Нагадаємо, заступниця міністра оборони Катерина Черногоренко анонсувала новий формат повісток в Україні, що міститимуть QR-код. Їх запровадять найближчим часом, наразі ж тестується функціональність.