UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ціни пішли вгору: в Україні подорожчав один з салатних овочів

Аналітики назвали причини зростання цін.

В Україні ціни на тепличні огірки продовжують зростати. Таку ситуацію викликало декілька причин. Про це повідомили аналітики проєкту EastFruit.

Учасники ринку зазначили, пропозиція огірків на ринку дещо скоротилася за рахунок нестабільних вибірок як у стаціонарних комбінатах, так і в плівкових теплицях. Водночас попит на огірки залишався досить високому рівні.

Читайте також: Ціни на цибулю: чи можуть вони рекордно зрости

Станом на 11 жовтня, тепличні комбінати пропонували огірки по 50-65 грн/кг ($1,21-1,58/кг), що в середньому на 11% дорожче, ніж наприкінці минулого робочого тижня.

За словами учасників ринку, зростання цін на цей овоч пов'язане з досить обмеженою пропозицією тепличного огірка в умовах підвищеного попиту.

 Вибірки у комбінатах помітно знизилися після погіршення погодних умов. Також підтримку цін на місцеві овочі надає відсутність конкуренції з боку імпортної продукції на цей час», – йдеться у повідомленні.

Аналітики зазначили, що зараз тепличні огірки в Україні пропонуються до продажу за такими ж цінами як і в сезонах 2023 і 2022 років.

Але оператори ринку додали, що чергове підвищення цін на місцевий огірок може призвести до різкого збільшення постачання імпортної продукції.

«Надалі конкурувати з імпортними овочами українським комбінатам буде проблематичніше, оскільки практично всі вже змушені використовувати підігрів. За прогнозами, середньодобові температури повітря в Україні й надалі знижуватимуться, що безпосередньо позначиться на собівартості виробництва тепличних овочів у країні», – йдеться у повідомленні.

Українці, приємно здивовані цьогорічним літнім асортиментом продуктів та їхньою відносною доступністю, занепокоєно вдивляються в осінь через підвищення акцизів на паливо, можливі відключення електроенергії, погрози про перебої з хлібом, шалене подорожчання кави в Європі та дорогий шоколад. Що буде з цінами на продукти – читайте у статті експертка у галузі сільського господарства інформаційно-аналітичного центру «АГРО ПЕРСПЕКТИВА» Лариси Гук «Споживчий кошик: чи шокує осінь цінами на продовольство?» на ZN.UA.