UA / RU
Підтримати ZN.ua

Перша Пречиста: традиції святкування

Дата свята змінилася.

15 серпня християни східного обряду відзначають Успіння Пресвятої Богородиці. Це свято присвячене Діві Марії – матері Ісуса Христа. Народна назва свята – Перша Пречиста.

Що можна робити на Першу Пречисту

Цього дня завершується Успенський піст, тому дозволялося влаштовувати святкову трапезу. Але на свято слід утриматися від вживання алкогольних напоїв.

Читайте також: Різдво Пресвятої Богородиці: коли буде свято в цьому році

Віряни перед святом відвідують у церквах Всеношну службу. У центр храму виносять Плащаницю, на якій зображено обличчя Діви Марії.

У давнину також існував звичай випікання хліба з зерна, яке було освячене в храмі. Після цього випічку обов'язково ставлять на стіл, щоб кожен гість або член родини міг взяти собі шматочок. В церквах освячують колоски, різні хлібні вироби.

В народі з цього дня розпочинали сезон сватань та весіль. Хлопці поспішали посвататися, щоб встигнути зіграти весілля в цьому році. Дівчата намагалися обрати собі нареченого до свята, щоб не залишитись у дівках до самої весни.

Наші пращури вірили, що в цей день починається молоде бабине літо.

Молитви до у свято Успіння Пресвятої Богородиці

Пресвята Богородиця, спаси і збережи раба Божого (ім'я). Захисти від спокус на життєвому шляху, убережи, Мати, від корисливості та зміцни віру мою в Ісуса Христа, великодушного і всепрощаючого. Вкрий мене своїм покровом від ненависників і недоброзичливців, та вибач їм їхню злобу. Дай сили боротися зі спокусами та не допусти підступів диявольських, які мене від віри православної відвертають. Покажи милість свою на мене та сім'ю мою, убережи так, захисти нас. Амінь!

Богородице Діво, радуйся, Благодатна Маріє, Господь з Тобою, Благословенна Ти в жінках і благословенний плід утроби Твоєї, бо Спаса народила Ти душ наших. Амінь!